KakanjLive | Nedjelja, 25.10.2020. godine

Aganović-Cilj ponoviti prošlogodišnji uspjeh

11.01.2017. - Iza odbojkaša Kaknja je izuzetno uspješna godina u kojoj su osvajanjem vicešampionske titule i igranjem u finalu Kupa podigli rejting i najavili povratak na strare staze uspjeha

almir_aganovicAlmir Aganović, trener i igrač

Nakon višedecenijske dominacije u bh.odbojci, OK Kakanj prije tri godine bio je pred totalnim raspadom. Klub je ostao bez predsjednika i Uprave, a igrači su polako podizali sidro iz najtrofejnijeg odbojkaškog kluba u državi. Ipak, Odbojkaški klub Kakanj je preživio najteže poslijeratne dane. Vođenje prvog tima povjereno je Almiru Aganoviću, legendi kluba i bh.odbojke, koji već treću sezonu s dosta uspjeha predvodi, novi, podmlađeni sastav, čiji kostur čine igrači koji su lansirani iz vlastitih redova, što se pokazalo kao pun pogodak i ispravan potez novog rukovodstva.
Od kluba za gašenje, za samo tri godine stigli su do vicešampionske titule i finala Kupa Bosne i Hercegovine, pobjednika Kupa Federacije BiH i ozbiljno ugrozili trostrukog osvajača duple krune, ekipu brčanske Mladosti. O izuzetno uspješnoj protekloj godini, afirmaciji mladih igrača i ciljevima u nastavku prvenstva, razgovarali smo sa Almirom Aganovićem, popularnim Švabom, kojem neosporno pripadaju velike zasluge za preporod posrnulog kluba, koji se poput feniksa obnavlja i vraća na stare staze uspjeha.

KL:Kako ocjenjujete proteklu sezonu?

-Naš rad i organizaciono iskustvo sigurno je doprinijelo da prošle godine ostvarimo jako dobre rezultate. Start nam nije bio najuspješniji jer su se naša dva nova igrača Marko Tadić i Danilo Ružić kasno priključili i trebalo je vremena da se uklopie u naš sistem rada.Nakon poraza u drugom kolu u Bijeljini brzo smo konsolidirali redove, iz utakmice u utakmicu igrali sve bolje i prvi dio sezone završili sa deset uzastopnih pobjeda. Sve smo na najbolji način odradili, te uz svesrdnu pomoć Općinskog načelnika ostvarili historijske rezultate gledajući na igrački kadar i budžet s kojim smo raspolagali.

KL:Kome pripadaju najveće zasluge i kakvu ste podršku imali od Uprave kluba?

-U kolektivnim sportovima nezahvalno je bilo koga izdvajati. Nikad u prvi plan nisam isticao pojedince i ne želim jer uvijek gledam da djelujemo kolektivno na timskom nivou. Cijeli tim je zaslužan za sve ovo što smo ostvarili. Naša ekipa je spoj mladosti i iskustva, koju krasi harmoničan odnos i veliko prijateljstvo. Sa dobrom organizacijom i radom na treninzima tokom cijele sezone, kao i stabilnim, ali minimalnim finansiranjem, Uprava je obezbijedila potrebne uslove za funkcionisanje. Naša sreća je što imamo uglavnom domaći kadar, mogli smo redovno trenirati i to je dalo dobre rezultate.

KL: Djelujete u dvostrukoj ulozi, igrača i trenera, u kolikoj mjeri to utječe na rad i igru?

- Mnogi su bili skeptični da je teško biti u dvostrukoj ulozi, kao i ja sam, ali moj autoritet i zavidna igračka karijera utjecala je da u ekipi vlada zavidna disciplina i zajedništvo.Moram pohvaliti momke, koji respektuju ono što imam iza sebe kao dugogodišnji igrač ovog kluba i reprezentivac. Najmanji problem imam što se tiče autoriteta, slušanja i izvršavanja zadataka, kako na treninzima, tako i na utakmicama. Svakako, mnogo mi znači i pomoć mogog dugogodišnjeg saigrača, a sada pomoćnika Ermina Lepića, s kojim odlično sarađujem i koji nadoknađuje moje odsustvo s klupe.

KL: Ranije se OK Kakanj uglavnom oslanjao na igrače sa strane, bilo ih je desetak, a sada je situacija obrnuta i osim Tadića i Ružića svi ostali su iz vlastitih redova?

-Dok je bilo više novaca i financijskih sredstava kroz Klub su prodefilovali mnogi, čak po deset-jedanaest igrača po sezoni. Četiri-pet godina ja sam bio jedini domaći igrač jer je Lepić jednu sezonu bio u Sisku, kasnije u Akademiji koja je tada egzistirala, što nije ulijevalo budućnost u OK Kakanj. Međutim, spletom okolnosti i našim angažmanom i radom, kao i situacijom koja se napravila od finasiranja kluba, stalo se na noge, promijenila se situacija u našu korist jer su Sejdin Mustafić, Muris Krivokapa, Armin Fejzović i Armin Šljivo potpuno stasali i uz nas trojicu starijih postali oslonac ekipe, što je svakako najveća dobit našeg kluba.

aganovicighraciAganović i njegovi poletarci

KL:Imali još nekih potencijalnih kandidata od mlađih igrača koji trenutno nisu u prvom planu?

-Mi u posljednje vrijeme poklanjamo veliku pažnju mlađim selekcijama i već se naziru plodovi tog rada, kako u pionirskom tako i kadetskom uzrastu. To su golobradi momčići, naša djeca, koji će nastupiti na završnici Federalnog prvenstva, što najbolje pokazuje da imamo potencijala. Posebno bih istaknuo dva izuzetno talentirana kadeta: Adina Fazlića i Muhameda Begića, poznata odbojkaška prezimena, koji već dvije godine treniraju sa nama i oni su predvodnici jednog novog vala koji će za dvije-tri godine biti prvotimci. Mislim da je iskorak učinjen kada smo Lepić i ja odlučili da preuzmemo treniranja tih mladih igrača. Zajedničkim radom pored vođenja prvog tima, vodimo i ostale selekcije u klubu, što je jedan od uspješnijih poteza rukovodstva kluba. Uspjeli smo povećati broj djece koja treniraju. Težimo da povećamo i omasovimo omladinski pogon i to nam je jedan od prioritetnih ciljeva.

KL: Nastavak prvenstva je već 20.januara 2017. i nemate dovoljno vremena za pripreme. Šta očekujete od nastavka prvenstva i koji su ciljevi kluba?

-Pauza je bila veoma kratka, svega četiri-pet dana za Novogodišnje praznike, što se tiče nas iz Kaknja. Ružić i Tadić su se tek priključili. Oni inače na treninge dolaze samo jednom ili dva puta sedmično, to su jedini stranci u našoj ekipi, koji su maltene po primanjima čisti amateri, ali svojim iskustvom doprinose kvaliteti naše igre i uspješnim rezultatima. Ovo će sigurno utjecati na pripreme, ali ćemo pokušati da odigramo bar jednu kontrolnu utakmicu prije gostovanja u Srebreniku. Na startu imamo dvije teške utakmice jer nam poslije Gradine-Herceg stiže glavni konkurent, vodeća Mladost, koju smo pobijedili u Brčkom i za kojom zaostajemo samo jedan bod. Imamo veliku bodovnu razliku u odnosu na trećeplasirani Radnik, možemo igrati bez pritiska i play off dočekati na drugom mjestu, a kasnije ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati i koga ćemo dobiti za protivnika u doigravanju. Naravno, cilj nam je ponoviti prošlogodišnji uspjeh.

aldin_sljivoRiječi hvale za predsjednika Kluba: Aldin Šljivo

KL: Tokom prvenstva došlo je do kadrovskih promjena u rukovodstvu. Koliko su te promjene utjecale na bolju organizaciju i stabilnost kluba?

-Svaka promjena uvijek dobro dođe. Tako je i kod nas bilo.Ja bih zaista pohvalio novog predsjednika Aldina Šljivu, koji ima sjajnu komunikaciju sa ekipom i lično sa mnom. Njegovom zaslugom je ostvarena pozitivna atmosfera, promijenjen je odnos, učinjen iskorak u svakom pogledu. Uspostavljena je bolja organizacija, stabilizirana financijska situacija, saradnja različitim subjektima podignuta na veći nivo. Klub mnogo bolje funkcionira u svim segmentima, a što je najvažnije, konačno nam se vratila i publika, koja iz utakmice u utakmicu dolazi u većem broju, što nam mnogo znači. Mi smo svjesni da ne možemo igrati u Evropi, ali nam je ambicija da podignemo nivo rada sa djecom, da popunimo dvoranu, da vratimo pozitivnu sliku o OK Kakanj. Mislim da smo to prošle godine već dobro uradili, zaslugom igračkog kadra, trenerima, predsjednika i njegovih saradnika, koji čine velike napore da klub vrate na stare staze.

M.KOMŠO/KakanjLive

   

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u