KakanjLive | Četvrtak, 04.06.2020. godine

Aldin Šljivo o Bilo jednom na Balkanu

15.11.2016. - Ovo je projekat koji povezuje muziku, glumu i projekciju filmova, a sve je vezano za scene iz filmova sa ex-Yu prostora sa posebnim akcentom na filmsku umjetnost BiH

bilo_jednom_sljivoAldin Šljivo, govori novinarima na PRESS-u povodom premijere "Bilo jednom na Balkanu"

Sa direkrtorom Javne ustanove Kulturno sportski centar Kakanj, Aldinom Šljivom, razgovarali smo o mega muzičkom koncertu “Bilo jednom na Balkanu”, čija premijera je zvanično najavljena za 24. novembar, a uoči Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Značaj i mega karakteristike ovog koncerta ogledaju se u bogatom repertoaru i velikom broju učesnika. Njegova veličina je i u činjnici da nastaje u Kaknju, gradu u koji treba dolaziti po nadhnuće, u gradu koji već dugo ima sadržaje o kojima se biranim riječima i u Šeheru priča.

Aldin Šljivo je o ovom muzičkom projektu govorio od nastanka i prihvaćanja ideje, preko organizatorsko producentskih poslova do podršku na koju je naišao kod Općine Kakanj i kakanjskih privatnih preduzeća: MGM FARM, KAKANJ PETROL i AB PETROL. Projekat je podržalo i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

MEGA MUZIČKO SCENSKI DOGAĐAJ

KL: Šta je to “Bilo jednom na Balkanu”?
ŠLJIVO: Puni naziv ovog projekta je Koncert filmske muzike „Bilo jednom na Balkanu“ . Bit' će to prvi savremeni interaktivni umjetnički događaj na ovim prostorima.To je multikulturalni ali i multietnički projekat sa preko 100 učesnika u izvođačkom, produkcijskom i organizatorskom segmentu. Najveći broj učesnika je iz Kaknja uz učešće još par muzičara iz Visokog i Zenice. Ovo je projekat koji povezuje muziku, glumu i projekciju filmova, a sve je vezano za scene iz filmova sa ex-Yu prostora sa posebnim akcentom na filmsku umjetnost BiH. Dakle, riječ je o filmovima i serijama koji su obilježile, svaki na svoj način posebne momenta u životima ljudi sa ovih prostora. Riječ je muzici i muzičkim frazamo koje prpoznajemo već na prve taktove i to iz filmova: Ničija zemlja, Nafaka, Gori vatra, Kuduz, Zona Zamfirova, Bolji život, Otpisani...

bilo_jednom_front

KL: Šta za JU KSC Kakanj predstavlja realizacija ovako velikog i sadržajnog koncerta?
ŠLJIVO: Ovo je kontinuitet u rastu sadržaja i kvaliteta programa koji nastaju u našoj ustanovi i koji nastaju u našem Kaknju. Iza nas je veoma uspješan period bitan i za Javnu ustanovu i za kulturni život u Kaknju. Dešavale su se brojne pozitivne priče koje su dovele do velikih ostvarenja u produkcijskom smislu. To nas je ohrabrilo da krenemo sa realizacijom Koncerta filmske muzike koji za nas predstavlja najvišu stepenicu koju su ova Ustanova i grad Kakanj mogli dosegnuti u produkcijskom smislu.

NI SARAJEVO NI BANJALUKA - VEĆ KAKANJ

KL: Čija je ideja i od koga je potekla inicijativa za ovakov projekat?
ŠLJIVO:Mene su upoznali da ideja postoji već deset godina. Čuo sam je od Darka Lekića, čovjeka koji vodi naš Muzički studio. Leka je inicijator, autor ideje, čovjek koji je to godinama nosio u sebi. I na samom početku, kao producent, dao sam mu bezuslovnu podršku ali sam duboko u sebi bio skeptičan kao i svi učesnici ovog projekta kad su dobili poziv da realizujemo muzičko scensku priču “Bilo jednom na Balkanu”. Danas smo izuzetno ponosni. Danas vidimo da je svaka pa i najmanja sumnja u realizaciju projekta bila nepotrebna. Mi prvi puta u BiHimamo ovakav muzičko scenski program koji nije nastao ni u Sarajevu ni u Mostaru. Ni u Tuzli ni u Banja Luci. Imamo mega program koji je nastao u Kaknju. Posebno nam je drago da taj projekat dolazi iz naše ustanove, iz Kaknja, iz Općine o kojoj se sve manje govori kao rudarskoj, a sve više kao o poduzetničkoj i kao o gradu kreativne energije i kulturne raznovrsnosti.

DEVET ORGANIZACIJA I STOTINU UČESNIKA

KL: Ko je sve uključen u realizaciju muzičko scenskog sadržaja “Bilo jednom na Balkanu”?
ŠLJIVO:U projekat je uključeno devet organizacija i to: lokalno kulturno-umjetničko društvo, bendovi sastavljeni od naših poznatih muzičkih imena, Gradski hor, Tamburaški orkestar, Hor Bostan, Dramski studio Kakanj, Rudarska limena glazba, NVO Altenative i AlterVal. Svi oni se bave muzikom ili glumom ali nikada do sada nisu zajedno radili. Na početku su svi bili skeptični ali vjerujte kako su se probe odmicale sve veći entuzijazam se osjetio i sada je najvišem stepenu. Svi žele da ovo eksplodira od silne energije. Ipak ćemo morati sačekati 24. novembar kada je zakazana i premijera.

KL: Kako je ovo organizacijski pripremljeno i u kojem vremenskom periodu?
ŠLJIVO: Projekat „Bilo jednom na Balkanu“ je napisan 2015. godine, a intenzivno se radilo i uvježbavalo u prethodna tri mjeseca. Mi smo se organizovali u lokalne timove. Lokalni tim ovog projekta redovno je kontrolisao precizan vremenski plan , a izvođači su svako u svom domenu radili na svojim tačkama. Već sam rekao da je u projekat uključeno preko 100 učesnika tako da nije bilo lahko sve to uvezati i složiti u dva sata skladnog programa, koliko bi otprilike trebao trajati koncert. Lokalni tim je na samom početku izvršio odabir filmova i muzike iz kojih se u konačnici i sklapio mozaik Koncerta filmske muzike - radi se o 19 pažljivo izabranih numera. Probe su se uglavnom održavale u prostorijama Javne ustanove uz konstantan nadzor vođa timova. Smatram da je i tim za marketing odgovorio svom zadatku kroz stalno medijsko praćenje proba te prezentovanje javnosti. Želim istaći dizajn plakata koji u sebi nosi različite motive, a na kojem se jasno vidi zaljubljeni par u čijim glavama se nalaze dva dijela mosta izrađena od filmske trake spojena muzičkim notama. Likovi na majicama imaju motive zastave BiH i zastave Jugoslavije, a oko njih su jasno vidljive zvjezdice koje asociraju na EU.

bilo jednom_desno

KL:Kakav je interes publike?
ŠLJIVO: Mi karte nismo još pustili u prodaju obzirom da je bilo ponuda od strane Općine Kakanj da otkupi sve ulaznice i omogući svim posjetiocima slobodan ulaz i načelno je tako dogovoreno. Sama premijera je na taj način trebala biti rasprodana, ali zbog velikog broja urgencija od strane sugrađana da žele rezervisati svoje mjesto, odnosno tražila se karta više od broja sjedišta koje naš Dom kulture raspolaže, tako da smo odlučili da karte za premijeru pustimo u slobodnu prodaju pa ko prije dođe do njih imat će priliku prisustvovati premijeri, a ko ne uspije doći do karte gledat ćemo da tri dana nakon premijere organizujemo prvu reprizu. O tome ćemo javnost obavijestiti kasnije. Uglavnom, od sutra 16˛. novembra u prodaju puštamo 300 ulaznica, dok je 100 već rezervisano.

Ovdje nije kraj našeg medijskog predstavljanja Koncerta filmske muzike “Bilo jednom na Balkanu”. Nastojat ćemo u narednih nekoliko dana objaviti izjave ostalih sudionika sa današnje press konferencije na kojoj su pored direktora KSC Kakanj Aldina Šlljive, govorili i komentarisali glumci: Mirza Mušija, Nusmir Muharemović, Mirza Bajramović, autor ideje Darko Lekić, diregent Orkestra Rudarske glazbe Arnes Bajramović, predsjednica NVO Alterntaive Maksuma Topalović, muzičar Jadranko Huskić i predsjednika KUD-a “Dikan” Rusmir Lizde.

Pripremili: Adib Zekić i Nerma Alagić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u