KakanjLive | Ponedjeljak, 01.06.2020. godine

Bazen Benat-Voda je izvor života

18.11.2018. - Benat ili bent ( na njemačkom brana ) kada je izgrađen pedesetih godina prošlog stoljeća služio je za sakupljanje vode radi separacije uglja, ali i kao gradsko kupalište

Udruženje građana Bazen Benat osnovano je 2014. godine namjerom da obnovi bazen na rijeci Zgošći u ulici Omera Maslića ( MZ Kakanj 2 ). Benat ili bent ( na njemačkom brana ) kada je izgrađen pedesetih godina prošlog stoljeća služio je za sakupljanje vode radi separacije uglja Stare jame RMU Kakanj.

Tokom rata Benat je u cjelosti devastiran i na ovom prostoru napravljena je „divlja „ deponija za odlaganje otpada i građevinskog materijala. UG Bazen Benat od svog osnivanja, zahvaljujući entuzijazmu svojih članova i prijateljima ( TC Kakanj, Trgošed, Kakanj Petrol, RMU Kakanj, TE Kakanj, Delibašić Poliuretani, KakanjLive...) uspio je očistiti područje bazena, napraviti klupe, kante za smeće, ljuljačke i klackalice, a jedan od najvećih uspjeha je uređenje izvora vode ispod starog željeznog mosta na ulazu u ulicu Omera Maslića, koji se nalazi iznad Benta.

Tokom ljetneg perioda, kada je brana bazena zatvorena, u akumulaciji koja se formira, najmanje 20 djece naučilo je da pliva, a većina drugih uspjelo je da pronađe zahlađenje u vrelim ljetnim danima.

KakanjLive/Bazen Benat

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u