KakanjLive | Srijeda, 08.07.2020. godine

BBK Extreme najavio Evropsku sedmicu mobilnosti

09.09.2019. - Kampanja Evropska sedmica mobilnosti se održava od 16. do 22. septembra svake godine, u organizaciji Generalna direkcija za mobilnost i transport Evropske komisije

bbextremtx

Ovogodišnja kampanja stavlja u središte pažnje sigurno pješačenje i biciklizam i koristi koje oni mogu imati za naše zdravlje, životnu sredinu i ekonomiju. Ovo su dovoljni razlozi za bicikliste u kakanjskom BBK „Extreme“ da pravovremeno najave ovogodišnju rekreativnu biciklističku tura koja će se održati 22. septembra u 12:00 sati povodom Evropskog dana bez automobila.

U sklopu programskih aktivosti za što masovniji izlazak građana Kaknja na obilježavanje ovog dana članovi BBK „Extreme“ su posjetili načelnika Općine, Aldina Šljivu i pozvali ga da vlastitim primjerom i učešćem tokom trajanja navedene sedmice pošalje poruku o benefitima bicikliranja.

kobisljivo

Ovom prilikom u znak zahvalnosti, predsjednik Kluba, Sedin Kobilica načelniku je uručio klupski dres. Puno je razlog za ovaj gest i mali znak pažnje. Niz akcija Kluba realizovano je uz podršku Općine Kakanj, a neke od njih su: obilježavanje Dana nezavisnosti i Dana općine vožnjama do srednjovjekonog grada Bobovca. Zatim, obilježavanje Dana kakanjskih šehida i poginulih boraca vozućkog ratišta vožnjom do Spomen-obilježja Popova Luka (Kamenica), te učešće na memorijalnom biciklističkom maratonu „Bihać-Srebrenica“. Za vrijeme trajanja kulturno-sportske manifestacije „Kakanjski dani 2019“, na platou u Barama održana je Kraljevska XCO biciklistička trka za ljubitelje cross country staza, a u organizaciji BBK “Extreme”, koja je popraćena i van granica naše općine. Ovo je samo dio realizovanih klupskih aktivnosti, koje su naišle na podršku i razumijevanje načelnika Šljive.

Tema za ovogodišnju Evropsku sedmicu mobilnosti je predstavljena sloganom ‘’Krećimo se zajedno!’’.

U prošlogodišnjoj kampanji Evropske sedmice mobilnosti, u kojoj je učestvovao BBK „Extreme“ i Općina Kakaknj, ukupno je učestvovalo 2.792 općine i grada iz 54 zemlje. Akcija za mobilnost je svaka akcija koja promoviše ideju održive urbane mobilnosti. Može se ograničiti na određeni dan ili trajati nekoliko sedmica/mjeseci i može se održati u bilo kojem trenutku u godini. U Kaknju će to ovoga puta biti rekreacijska biciklistička vožnja zakazana za 22. septembar u 12:00 sati.

Prošlogodišnju kakanjsku rekreativnu turu povodom Evropskog dana bez automobila organizirali su: Biciklistički klub Pozitiva, JU KSC Kakanj i Općina Kakanj.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u