KakanjLive | Utorak, 11.08.2020. godine

Čestitka povodom Međunarodnog praznika rada

01.05.2016. - Uz želju da marljiv radnik koji temeljito, odgovorno i profesionalno obavlja svoj posao uvijek bude mjerilo vrijednosti, građanima Kaknja i BiH upućujemo srdačnu čestitku povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada, kaže se u čestitci Predsjedavajućeg Vijeća i načelnika Općine Kakanj

prvimaj_tekst

Prvi maj – Međunarodni praznik rada ukazuje na historijsku borbu za radnička prava i dostojanstvo čovjeka koji svojim časnim i poštenim radom obezbjeđuje egzistenciju sebi i svojoj porodici.

Ovaj praznik predstavlja dan solidarnosti radnih ljudi cijelog svijeta i opominje da postoji veliki broj onih koji ne mogu ostvariti jedno od osnovnih ljudskih prava-pravo na rad.
U protekle tri godine u Kaknju smo uspjeli u značajnoj mjeri preokrenuti poslovni ambijent, osigurati pogodnosti za investitore, promovirati Kakanj kao sredinu pogodnu za investicije, te početi mijenjati višedecenijska ustaljena razmišljanja po kojima su se u Kaknju sa sumnjom i skeptičnim razmišljanjima promatrale ideje o pokretanju vlastite poduzetničke inicijative, samozapošljavanju, razvijanju vlastitog malog biznisa i poljoprivrede kao izvora prihoda.

Građani Kaknja sve više pokreću vlastite male biznise sa ciljem samozapošljavanja, a u tome ih Općina Kakanj hrabri, stimuliše i pomaže kroz finansijska izdvajanja za pokretanje i registraciju djelatnosti, kroz nabavku poljoprivredne mehanizacije, plastenika, sjemenskog materijala, sadnica, krava, kroz podsticaje u poljoprivredi, te kroz druge vrste pomoći.
Sve više i više u našoj zajednici je prisutna svijest da svaki mladi čovjek kada upisuje srednju školu i fakultet mora osluškivati potrebe tržišta radne snage i da svaka mlada osoba nakon završetka škole treba iskoristiti stečena znanja i vještine, samostalno ili uz pomoć Općine osmisliti biznis plan, te samostalno ili uz podsticajna sredstva odvažiti se i krenuti u realizaciju poduzetničke ideje.

U Kaknju je sve više i više prisutna i svijest da svaka slobodna poljoprivredna površina i svaki drugi resurs kojeg nezaposlene osobe imaju na raspolaganju trebaju biti iskorišteni jer samo tako, uz podsticajna sredstva, možemo smanjiti nezaposlenost.

Uz želju da marljiv radnik koji temeljito, odgovorno i profesionalno obavlja svoj posao uvijek bude mjerilo vrijednosti, građanima Kaknja i BiH upućujemo srdačnu čestitku povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada.

Predsjedavajući OV, Slaven Katičić i  Općinski načelnik Nermin Mandra.

PRESS Općine Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u