KakanjLive | Srijeda, 27.05.2020. godine

Fadil Hodžić-Rudar može i mora igrati još bolje

26.02.2019. - Trener Rudara s mnogo više optimizma dočekuje nastavak prvenstva u kojem će njegova momčad igrati zapaženiju ulogu i sezonu završiti iza vodećeg tandema, Veleža i Olimpika

fadilsigracimaFadil Hodžić je zadovoljan radom igrača

Ako je suditi po igrama i rezultatatima u pripremnom periodu, možemo slobodno reći da igrači Rudara spremni dočekuju početak proljetne sezone. Iza njih je četrdesetak dana napornog rada u trenažnom procesu u kojem su odigrali pet kontrolnih utakmica na kojima je Stručni štab pružio priliku svim potencijalnim kandidatima. O obavljenim priprema, raspoloživom igračkom kadru, ambicijama i očekivanjima u nastavku prvenstva, razgovarali smo sa prvim trenerom Rudara Fadilom Hodžićem,koji s mnogo više optimizma dočekuje proljetni start i zapaženiju ulogu svoje momčadi.

S pripremama smo startovali 14.janura i uglavnom realizirali plan i program rada.Zadovoljan sam, premda je moglo biti i daleko bolje. Bez obzira na vremenske neprilike i nedostatak terena za treninge i kontrolne utakmice, mislim da smo odradili sve što smo planirali.U Kaknju smo radili na sticanju fizičke spreme, a zahvaljujući vodstvu kluba, koje nam je obezbijedilo termine na terenu s plastičnom podlogom u Visokom, uspjeli smo obaviti tehničko-taktiče elemente,uigravanje po linijama tima i modeliranje igre kroz kontrolne utakmice.Imali smo pet test mečeva(NK Vitez 5:1, Sloboda Užice 2:2, FK Sarajevo 2:4, Bosna Visoko 0:1 i Bosna Union 5:1, op.a.) na kojima smo šansu pružili svim potencijalnim kandidatima. Zadovoljan sam odnosom igrača, ima napretka u igri,ali i nedostataka,koje se ne smiju dešavati u prvenstvenim utakmicama. Što je najbitnije, nije bilo težih ozljeda i u nastavak prvenstva ulazimo s kompletnim raspoloživim kadrom. Mogu reći da je ekipa spremna za proljetnu sezonu, koja će sigurno biti izuzetno teška jer zbog reorganizacija Drugih liga, ispadaju četiri ili pet prvoligaša, a za očekivati je i borbu za prvaka, premda je Velež u velikoj prednosti i svaka utakmica će biti izuzetno teška.

Fadil_zadovoljan

Jeste li zadovoljni sa igračkim kadrom koji imate na raspolaganju?

-Iskren da budem – jesam! Na raspolaganju imamo 24 igrača, među kojima čak desetericu zaštićenog godišta ( 21. godina i mladi op.a.), što je u odnosu na jesenji dio veliki pomak. Angažirali smo pet novih igrača, od kojih se samo Denis Cana može smatrati pojačanjem, dok su Muris Filan(1997), Mirza Šubo(1998), Anes Ćosić(1999) i golman Deni Dedić(2000) mladi i perspektivni igrači od kojih tek u narednoj sezoni možemo očekivati da se pokažu u pravom svjetlu i potvrde svoj neosporni talenat.Njihovim dolaskom pojačana je konkurencija, sve pozicije su „pokrivene“ u svim linijama tima i s pravom mogu reći da imamo „slatke brige“ oko izbora startne jedanaestorice u kojoj, kao što je poznato, čitavo prvo poluvrijeme mora biti najmanje tri igrača zaštićenog godišta.

Kakav Rudar navijači mogu očekivati u nastavku prvenstva?

-Ovaj kadar Rudara može i mora igrati bolje i ja vjerujem da će naši navijači biti zadovoljniji u odnosu na jesenju sezonu, pogotovo kad su u pitanju utakmice u Kaknju. Jesenas smo imali bolji učinak na gostovanjima i to dosad nije zabilježeno.Moramo težiti nadigravanju, forsirati bržu tranziciju, biti agresivniji, čvršći, borbeniji i efikasniji. Ohrabruje me evidentan napredak mladih igrača, kao i efikasnost koju su iskazali na pripremnim utakmicama, izuzev protiv visočke Bosne, jer smo u prosjeku davali po 3,5 gola premda smo igrali protiv prvoligaša i premijerligaša(FK Sarajevo,op.a.) i nema razloga da taj trend nezadržimo.

fadilsnavjacima

Koje su vam ambicije u nastavku prvenstva?

-Prevashodan cilj je da unaprijedimo igru, forsiramo mlade igrače i vratimo navijače. Ne smiju nam se više ponoviti jesenji domaći kiksevi jer teren u Kaknju je decenijama bio neosvojiva trvrđava za sve protivnike i to ova generacija mora znati i slijediti.. Rudar je bio nepobjediv pred svojim navijačima, koji su doista bili njegov dvanaesti igrač. Dugo sam nosio Zeleno-crni dres, bio kapiten ekipe i moja želja je da vratimo ugled, da ponovo igramo značajnu ulogu i budemo važan faktor u našoj ligi u kojoj smo jedini sudionik svih dosadašnjih prvenstava. Mislim da ovaj igrački kadar , uz potrebnu logistiku koju nam pruža Općina i naši sponzori, te podršku navijača, možemo i moramo igrat zrelije, kvalitetnije i biti iza vodećeg tandema, Veleža i Olimpika, gdje nam je objektivno i mjesto, zaključio je šef Rudareve struke Fadil Hodžić, koji traži mobilizaciju Uprave, igrača i navijača jer kako kaže,samo zajedničkim snagama se može pobjeći iz prosječnosti i doći do željenog cilja.

M.Komšo/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u