KakanjLive | Petak, 23.10.2020. godine

Gdje je zapelo imenovanje mandatara Vlade ZDK

31.12.2018. - SDP još nije kandidirao mandatara za premijera Vlade ZE-DO kantona, zbog ucjena Nezavisnog bloka i A-SDA koji podršku novoj Vladi uvjetuju izborom njihovih kandidata u Dom naroda

zdksenoSenaid Begić, predsjednik SDP-a ZDK

-To će biti putokaz za sve naše daljne aktivnosti. SDP očekuje da će, kroz izbor delegata u Dom naroda, dobiti izabrane kandidate iz srpskog naroda Mladena Simića, iz reda hrvatskog naroda Vedrana Kasera i iz reda bošnjačkog naroda Jasminka Kapića - podvukao je Begić, koji je dodao kako je Kadrovska komisija utvrdila liste kandidata za delegate u Domu naroda FBiH. 

Begić je rekao da nema informacija o navodnom dogovoru sedam zastupnika, koji su prije dva dana održali sjednicu u Zavidovićima te oformili svoj klub za zajedničko djelovanje u Skupštini ZDK. 

- Taj novi momenat meni nije poznat. SDP nastavlja aktivnosti s Nezavisnim blokom, SBB-om i DF-om, A-SDA, Našom strankom i Strankom za BiH, s kojima imamo potpisane jasne principe zajedničkog djelovanja – rekao je Begić. 

zdkramo_iZastupnik A-SDA, Ramo Isak

No, malo je vjerovatno da Begiću nije poznata činjenica da je dio zastupnika iz vladajuće većine formirao zaseban interesni klub, kako bi kod raspodjele izbornog plijena ojačali svoje pregovaračke pozicije. Naime, u Zavidovićima je održan sastanak na kojem je sedam kantonalnih poslanika – iz SBB-a, A-SDA te Nezavisnog bloka i Stranke za BiH, formiralo novi blok unutar parlamentarne većine, koja se sada podijelila u tri tabora: prvi tabor čine 10 zastupnika iz Bh.bloka (SDP, DF i Naša stranka), u drugom taboru je 7 zastupnika (SBB, A-SDA, Stranka za BiH te jedan zastupnik iz Nezavisnog bloka), dok treći tabor čine preostala četiri zastupnika iz Nezavisnog bloka, koja kontrolira Fuad Kasumović, a u kojem se nalazi i njegova supruga Mersiha. 

zdkfudo_1Timski rad: Zastupnica Mersiha i njen suprug Fuad Kasumović

Ali, kakve ima veze imenovanje mandatara Vlade ZE-DO kantona s izborom delegata u Dom naroda? Formalno su to dva paralelna procesa koja nemaju nikakve uzajamne veze, ali u Zenici itekako imaju. Naime, Nezavisni blok Fuada Kasumovića ultimativno traži da se za poslanika u Dom naroda izabere njegova supruga Mersiha, a to isto traži za sebe i zastupnik A-SDA Ramo Isak. U protivnom, prije da neće glasati za SDP-ovog premijera Senaida Begića. 

Još je veća drama kod raspodjele ministarskih resora i direktorskih pozicija u javnim preduzećima ZE-Do kantona. Apetiti su toliko narasli da je već sada tri puta više želja nego raspoloživih fotelja!

 Izvor: S.B.

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u