KakanjLive | Nedjelja, 05.07.2020. godine

Govorili su na otvaranju KICK-a

31.01.2019. - Na svečanosti otvaranja KICK-a (Kreativnog inovacijskog centra Kakanj), govorili su Dženan Šarić, predsjednik Upravnog odbora „AlternativE“, v.d. načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, i Sanja Bokun, voditeljaca ReLOaD projekta u BiH

Untitled-3.fw_r1_c1

O značaju, potencijalima, mogućnostima koje pruža KICK govorio je Dženan Šarić, predsjednik Upravnog odbora „AlternativE“ kazavši da je vrijednost projekta oko 59 hiljada KM. Doprinos imlemetaciji su dali ReLOaD (Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu) sredstvima Evropske unije, Općina Kakanj, JU KSC Kakaknj, Tvornica cementa Kakanj, Kaknaj Petrol i Hotel Kakanj.

dzsaricDženan Šarić se svima zahvalio, a zatim rekao:

- AlternativE je pokrenula ovu inicijativu da bi Kakanj imao centar koji će biti namjenjen mladima na području općine. Inicijativu je od početka prepoznala i općina Kakanj. Zašto Kick? Bavljenje poduzetništvom i inovacijama, koje želimo potaknuti u ovom centru u Bosni i Hercegovini je veoma teško. Ako pitate mlade da razvijaju ili pokrenu neku inovaciju najčešće se susrećete sa izjavama tipa: Ne može to ovdje!? Manite se ćorava posla. Ovdje ne možeš ništa promijeniti niti pokrenuti!? Šta ćeš ti otvorit firmu? Nemaš ti vezu za to!! Nisi ti tatin sin!? - Mlad si, ima vremena... Ovo su najčešće izjave mladih ljudi kada ih pitate da razvijaju inovacije ili pokreću biznis. Naša je misija da kroz Kick promijenimo način razmišljanja i da poručimo da poduzetništvo nije privilegija, niti je to određene za talentovane, niti za ljude sa statusom u društvu. Vjerujemo da to može promijeniti stimulativno okruženje i prije nego što izgovorimo rečenicu: - Ne može to ovdje!

asljivoAldin Šljivo, vršioc dužnosti načelnika Općine Kakanj,  izrazio je uvjerenje da će KICK biti generator mladalačke energije koja će Kaknju donijeti korist:

- Posljednjih nekoliko godina u Kaknju se kod mladih nastoji probuditi poduzetnička svijest. Višedecenijski industrijski karakter naše lokalne zajednice prouzrokovao je manjak vlastitog poduzetničkog promišljanja. Mi se borimo da probudimo taj poduzetnički duh i u tom smislu je značajno pokretanje Kreativnog inovacijskog centra. Posebno nas raduje što će Kreativni inovacijski centar biti usmjeren prema jačanju ženskog poduzetništva. Osim na planu poduzetništva, nama je potrebna ideja i inicijativa mladih u svim drugim segmentima društvenog aktivizma. Nama kao zajednici treba mladalačka kreativnost i inovativnost. Uvjeren sam da će Kreativni inovacijski centar biti generator mladalačke energije koja će Kaknju donijeti veliku korist, rekao je vršilac dužnosti načelnika Općine Kakanj Aldin Šljivo.

sbokunSanja Bokun, voditeljica Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, također je zahvaljivala onima koji su dali potporu projektu ali i istakla da su sredstva za ovaj projekat odobrena za kvalitetan program koji je urađen u Udruženju AlternativE:

- Hvala Udruženju AlternativE što je nomimniralo ovakav projekat i Hvala Općini Kakanj koja je podržala ovaj projektni prijedlog. Mi promoviramol saradnju lokalne zajednice i organizacija civilnog društva, a sve u korist građana. Ovaj projekat je finansiran od Evropske unije i u značajnom iznosu od 50 posto od strane Općine Kakanj. Želim da ove prostorije i sredstva koja se tu nalaze koriste građanima i Općini Kakanj kako bi se mladi okupljali i generisali dobru energiju, dobre inicijative i kako bi iz ovoga izlazile dobre stvari za lokalnu zajednicu. Želim naglasiti da sredstva za ovaj projekat nisu odobrena tako što je neko pokucao na neka vrata i dobio pare. Ovo je nagrađei projektni prijedlog koji je nastao u Udruženju AlternativE. Hvala svima za sve što je ovdje urađeno, završila je Sanja Bokun.

Vezani tekst: Otvoren kretivni inovacijski centar Kakanj

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u