KakanjLive | Nedjelja, 05.07.2020. godine

Grad Zenica izgubio spor protiv Zeničko-dobojskog kantona

21.02.2019. - Tužba sa sa zahtjevom Grada Zenice za isplatu odštete od 882.000,00 KM sa zateznom kamatom, u cjelosti odbačena


odbijasezalba

Kantonalni sud u Zenici presudom od 31. januara, potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda u Zenici od 14. novembra 2018. godine, kojom je tužba Grada Zenice vezana za vodne naknade protiv Zeničko-dobojskog kantona, sa zahtjevom za isplatu odštete od 882.000,00 KM sa zateznom kamatom, u cjelosti odbačena. Prema presudi, koja je nakon presude drugostepenog suda postala pravosnažna, Grad Zenica dužan je da Zeničko-dobojskom kantonu nadoknadi i troškove parničnog postupka u iznosu od 2.621,00 KM.
Gradsko pravobranilaštvo Zenica, kao zastupnik Grada Zenice, podnijelo je u martu prošle godine tužbu protiv Zeničko-dobojskog kantona, radi isplate iznosa od 882.000,00 KM, smatrajući da je za navedeni iznos Grad oštećen prilikom raspodjele sredstava vodnih naknada za 2017. godinu.

Kako je obrazloženo, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK zatražilo je u martu 2017. godine od Grada Zenice da dostavi prioritete projekata za Program utroška sredstava vodnih naknada u oblasti vodoprivrede, na što je odgovor dostavljen istog mjeseca. Nakon toga uslijedila je procedura usvajanja Programa utroška sredstava vodnih naknada na Vladi Zeničko-dobojskog kantona, a potom je Gradu Zenici dostavljen Sporazum o zajedničkom učešću u realizaciji projekata iz usvojenog programa, za koji je opredijeljen iznos od 882.000,00 KM. Sporazumom je bio obuhvaćen i projekt Regulacije dijela rijeke Bistričak, kojeg Grad Zenica nije bio predložio kao svoj prioritet, a zbog čega je i nastao spor.

Prema obrazloženju Suda, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović nikada nije potpisao navedeni sporazum kao osnovu za transferiranje sredstava, tako da Zeničko-dobojski kanton ni na koji način nije odgovoran što navedena sredstva nisu realizirana. Također, Sud je utvrdio da niti jednom odredbom Zakona o vodama ZDK i FBiH nije propisano da je prihod nastao iz vodnih naknada prihod općine ili grada, što je, također, suprotno stavu Grada Zenice i gradonačelnika Kasumovića.

Sud je ovom presudom potvrdio da su sve aktivnosti od strane Zeničko-dobojskog kantona rađene u skladu sa zakonom, čime je stavljena tačka na tvrdnje da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona oštetila Grad Zenicu.

KakanjLive/Press služba ZDK

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u