KakanjLive | Srijeda, 12.08.2020. godine

Kakanjski Dan patriotske lige

03.03.2019. - Trećeg marta 2019. godine navršava se 27 godina od osnivanja Patriotske lige općine Kakanj. Podsjećamo na ljude koji su u odsudnim danima za budućnost Bosne i Hercegovine, rizikujući vlastite živote, prvo u ilegali a zatim i javnim djelovanjem utemljeli prve kakanjske jedinice patriotske lige

shemaShematski prikaz organizovanja Štaba Patriotske lige Općine Kakanj

Ovaj dan, u Kaknju će biti obilježn u utorak 5. marata s obzirom da je 3. mart nedjelja-neradni dan. Planirano je da u 13.30 sati, u maloj sali JU KSC, bude održana svečana skupština povodom 27. godina Patriotske lige Kakanj, zatim u 15.30 sati, polaganje cvijeća u Gradskom spomen-parku, a onda u 16.00 sati, odlazak pred Kuću Salihbegovića, gdje će biti polaganje cvijeća na mjestu na kojem je formirana i postrojena prva jedinica Patriotske lige Kakanj.Na  svečanoj Skupštini planirana je i dodjela priznanja, što  predstavlja nastavak vrednovanja i zahvalnosti pripadnicima patriotske lige Općine Kakanj, koja je uvedana prije dvije godine, kada su ovakva priznanja dodjeljivana prvi put poslije rata. U utorak 5. marta biće nastavljena praksa dodjele priznanja, jer kroz kakanjske jedinice  patriotske lige prošlo je 900 pripadnika, a Četa Bosna bila je  prva od niz formacija sa cijelog područja Općine.

Posebno mjesto u djelovanju i organizovanju Patriotske lige pripada najobičnijim ljudima, našim momcima i komšijama iz mahala i sokaka od Podborja preko Bijelih Voda i Tršća, do Slapne Gore, Papratnice, Mramora, Donjeg Kaknja, Zgošće, Doboja... Ovi ljudi su se okupljali onda kada su mnogi bili u dilemi vjezjući da rata neće biti. Oni su znali šta se sprema. Njima je Skupšina boraca Patritske lige Općine Kakanj prije dvije godine dodjelila zahvlanice i priznanja: srebrene plakete sa grbom, ordenom i srebrenom značkom te zlatne plakete sa grbom, ordenom i zlatnom značkom.na današnji dan, podsjećamo koga je Skupština boraca Patriotske lige Kakanj internim odlikovanjima proglasila posebno zaslužnima za organizaciju otpora i prve borbene akcije na području Kaknja i BiH.Zlatnu plaketu sa grbom, ordenom i zlatnom značkom prvim pokretačima i organizatorima otpora dodjeljena je: Kemalu Čelebiću, Mirsadu Aliću, Sejadu Zaimoviću, Zijadu Alajbegoviću, Elvedinu Šehagiću, Fadilu Imamoviću, Ibrahimu Kuloviću, Hajrudinu Kubatu, Miralemu Omerčiću i Nusretu Čobi.

priznanja25godinaPrva priznanja članovima Patriotske lige dodjeljena su prije dvije godine

Za izuzetan doprinos u formiranju Patriotske lige i organizaciji otpora agresiji na Republiku BiH, Srebrena Plaketa sa grbom, ordenom i srebrenom značkom dodjeljena je pripadnicima Patriotske lige Kakanj koji su učestvovali u pripremi i organizaciji otpora u mjesnim zajednicama Općine Kakanj. To su: Munir Karahodžić, Agan Imamović, Ibrahim Pehiljagić, Mesud Veispahić, Muhamed Hadžić-posthumno, Davud Čaluk, Mehmedalija Berbić-posthumno, Adem Merdić, Sedik Sikira, Ragif Buza, Rešad Gadžun, Muhdin Begić, Ahmed Mušija, Asif Bliznović, Nermin Mandra, Ahmet Selimović, Nijaz Delibašić, Zihnija Bašić, Halim Hasagić, Ševal Bašić, Nezir Čaluk, Mohijedin Neimarlija i Salih Zaimović.

Srebrena plaketa sa grbom, ordenom i srebrenom značkom dodjeljena je i pripadnicima Čete Bosna, prve naoružane interventne jedinice Patriotske lige Kakanj: Senadu Zaimoviću, Halidu Deliću, Mirsadu (Ahmeda) Zaimoviću, Senadu (Safeta) Zaimoviću, Azerinu Salihbegoviću, Edinu Salihbegoviću, Ibrahimu Mušija, Samiru Ljuboviću, Ahmedu Kuloviću, Dervišu Balešiću, Ertanu Čaluku, Jukselu Čaluku, Jasminu Sarajliću, Ismetu Mušiji, Zijadu Tursumu, Ibrahimu Saraču, Midhatu Haračiću, Enesu Neimarliji, Zehrudinu Delibašiću i Džulagi Doksanoviću.
Zahvalnice su dodjeljene i direktorima kakanjskih firmi iz perioda organizovanja Patriotske lige: Hilmi Bjelopoljaku, Nusretu Imamoviću, Ismetu Kovaču, Sulejmanu Haračiću i Širbegu Zaimoviću-posthumno.

Za doprinos i pomoć u pripremi i organizaciji otpora agresiji U BiH Skupština Udruženja Patriotske lige Kakanj dodjelila je zahvalnice članovima Republičkog i Regionalnog Štaba Patriotske lige Zenica: Senaidu Memiću, Džemalu Merdanu, Hajrudinu Hubo, Ejubu Husika-posthumno, Mirsadu Ibrakoviću, Muhamedu Islamoviću, Enveru Taliću, Hasanu Oprašiću i Zihniji Aganoviću.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u