KakanjLive | Petak, 23.10.2020. godine

Ko iz ZDK želi u Dom naroda

05.01.2019. - Iz Zeničko dobojskog kantona Centralnoj izbornoj komisiji dostavljeno 11 kandidatskih listi, na kojima se nalazi ukupno 28 kandidata

skupstinazakletva

CIK posljednjeg dana u prošloj godini ovjerio liste kandidata za Dom naroda Federacije BiH iz Skupštine ZDK. Ovo su kandidati iz bošnjačkog naroda koji žele u Dom naroda Federacije BiH: Amer Ahmić predložio je listu sa četiri kandidata (Amer Ahmić, Amela Granić, Nusret Imamović i Mersija Kasumović); Edin Arnaut predložio je listu na kojoj je samo njegovo ime; Jasmin Duvnjak predložio je Ćazima Huskića, Emiru Drnda – Čičeklić i Ramu Pivića; Ramo Isak predložio je listu: Ramo Isak, Amra Jupić i Sanir Karahasanović; Jasminko Kapić listu: Jasminko Kapić, Rifat Delić i Maida Tanović; Ramo Pivić listu: Jasmin Duvnjak, Himzo Smajić, Fahrudin Čolaković i Amra Kamenjaš; Meldina Ugarak predložila je listu na kojoj je njeno ime i ime Ismeta Sarajlića.

Kada su u pitanju delegati hrvatskog naroda, Ivo tadić predložio je listu na kojoj su on, Andrej Kajić i Vedrana Dugonjić, Vlasta Kalas predložila je sebe, a Vedran Kaser sebe zajedno sa Sanjom Renić i Brankom Trogrlić.

Iz srpskog naroda predložena je jedna lista sa jednim kandidatom, a to je Mladen Simić.

Iz ZDK je dostavljeno 11 kandidatskih listi, na kojima se nalazi ukupno 28 kandidata. Prema odluci koju je usvojio CIKBiH na prijedlog predsjednika ove komisije Branka Petrića, iz ZDK će se u Dom naroda birati tri Bošnjaka (od 20 predloženih na sedam lista), jedan Hrvat (od sedam predloženih na tri liste) i jedan Srbin (jedan je i predložen) te jedan delegat iz reda ostalih (nema predloženih).

Prema trenutno važećoj odluci CIK-a, čiju bi ustavnost trebao ocijeniti Ustavni sud BiH na zahtjev zastupnika SDA u Federalnom parlamentu, u Dom naroda iz Tuzlanskog kantona biraju se tri Bošnjaka, jedan Hrvat, dva Srbina i dva delegata ostalih. CIK-u su dostavljene i kandidatske liste iz Skupštine Kantona Sarajevo, koje je Centralna izborna komisija također ovjerila. Stranka demokratske akcije i stranke Bh. bloka najavljivale su da neće pristupiti izboru delegata za Dom naroda zbog nezadovoljstva odlukom o raspodjeli mandata koju je CIK donio na osnovu Popisa stanovništva 2013. godine, što u ovim strankama smatraju neustavnim. Sudeći po ovim najavama, sa izborom delegata sačekat će se do odluke Ustavnog suda BiH.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u