KakanjLive | Ponedjeljak, 03.08.2020. godine

Koncentracije zagađujućih materija u zraku u porastu

03.12.2018. - U Kaknju se 24 sata dnevno prati kvalitet zraka: Koncentracije zagađujućih materija u zraku u porastu

plandiste_saobracajnica

Odsjek za zaštitu okoline Općine Kakanj pomoću vlastite mobilne monitoring stanice kontinuirano, svakoga dana, 24 sata dnevno, prati kvalitet zraka u Kaknju kako bi se, u slučaju potrebe, poduzele mjere na zaštiti zdravlja stanovništva.

Danas i proteklih dana u Kaknju se bilježi porast koncentracija zagađujućih materija u zraku, ali nema uslova za proglašenje jedne od epizoda u okviru kojih se poduzimaju zakonom propisane mjere.

Stanovništvu se savjetuje da smanji kretanje na otvorenom prostoru. Preporuke se posebno odnose na starije osobe, trudnice, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike.

Zagađenosti zraka, uz industriju i automobile, značajno doprinose i individualna ložišta. Obaveza vlasnika individualnih ložišta je da, posebno tokom maglovitih dana, biraju energent koji će što manje zagaditi vazduh. Posebno je potrebno naglasiti činjenicu da je zabranjeno u kotlovnicama spaljivati smeće, gumu, plastiku i sl.

Ukoliko se putem mobilne monitoring stanice zabilježi prekomjerna zagađenost zraka, uz istovremeno uspostavljenu stabilnu vremensku situaciju koja je karakteristična po sporom pomjeranju atmosferskog pritiska, slabom vjetru i pojačanoj temperaturnoj inverziji koja bi se mogla zadržati u narednih 48 sati, Operativni štab Općine Kakanj za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka će proglasiti jednu od epizoda.
“Epizoda” je usvojeni međunarodni termin, a odnosi se na vremenski ograničen period trajanja povišenih koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Epizode koje Operativni štab može proglasiti su pripravnost, upozorenje i uzbuna.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u