KakanjLive | Utorak, 04.08.2020. godine

Kuglaši Rudara po šesti put na evropskoj sceni

04.10.2017. - U Minhenu se od 4. do 8.oktobra održava XVI. NBC – Pokal na kojem će nastupiti 27 ekipa iz 14 zemalja, među kojima će biti i kuglaši Rudara

Kuglaši Rudara u Banji Vrućica
Nakon što su lani učestvovali na Euro pokalu u Bačkoj Topoli (Srbija), osvajanjem trećeg mjesta u prošloj sezoni Premijer lige BiH, izabranici trenera Seida Zeca po drugi put zaredom izborili su pravo učeća na jednom od evropskih takmičenja. Ovaj put bit će sudionici XVI NBC-Pokala, koji se održava u Minhenu od 4. do 8. oktobra, na kojem će nastupiti 27 ekipa iz 14 zemalja.

Sinoć su kuglaši Rudara predvođeni trenerom Seidom Zecom otputovali u glavni grad njemačke pokrajine Bavarske, gdje će pokušati ponoviti prošlogodišnji uspjeh iz Bačke Topole, kada su u konkurencijhi 32 ekipe osvojili deseto mjesto, što se smatra velikim uspjehom.

Ako je suditi po sjajnom startu u novoj sezoni u kojoj su zabilježili tri pobjede (Zrinjski, Mineral i Posušje,op.a) i formi ključnih igrača, može se slobodno reći da će kuglaši Rudara u Minhenu ostvariti dobar plasman i dostojno predstaviti naš Kakanj i Bosnu i Hercegovinu.

-Naše ambicije su plasman među prvih deset ekipa. Svjesni smo da nas čeka težak zadatak i da u konkurenciji od 27 ekipa realno možemo očekivati mjesto u „zlatnoj“ sredini.Međutim, mi ćemo dati sve od sebe da „preskočimo“ koju stepenicu više i pokazati da je ova mlada generacija, koja ima ogroman potencijal, na najboljem putu da vrati staru slavu našeg kluba, koji po šesti put igra na evropskoj sceni, izjavio je za naš portal uoči polaska u Njemačku, standardni reprezentativac BiH Muamer Bešić, koji uz iskusnog Dinka Dundića, predstavlja udarnu kariku Rudara na ovom prestižnom takmičenju, koje je komparirajući sa fudbalom/nogometomu u rangu Kupa UEFA.

Potsjećamo na dosadašnje poslijeratne nastupe naših kuglaša na Evropskim natjecanjima. Kao prvaci BiH tri puta su igrali u Kupu šampiona: 1997. godine u Augsburgu (Njemačka) gdje su u konkurenciji 15 ekipa zauzeli 13. mjesto, dvije godine kasnije u Bratislavi (Slovačka) kada su bili 12. među 16 ekipa, te 2000. godine u Bolzanu (Italija) bili 13. od 16 prvaka. Najbolji plasman ostavrili su 2004.godine u Heidelbergu (Njemačka) u Euro cupu bili 11. od 16 ekipa, neračunajući prošlogodišnji nastup na Euro pokalu u Bačkoj Topoli, kada su bili deseti među 32 učesnika.

Trener Seid Zec i njegov pomoćnik Saudin Bajtarević na raspolaganju imaju kompletan igrački kadar, kojeg sačinjavaju ovi kuglaši: Amar Alagić, Muamer Bešić, Dinko Dundić, Nermin Hrustemović, Esad Husika, Kemal Karahodžić, Vedad Karzić, Mahir Safundžija, Eldar Turudija, te Mensur Bajtarević, koji obnaša i dužnost sekretara kluba, ujedno i vođe puta za Minhen.

M.KOMŠO/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u