KakanjLive | Petak, 10.07.2020. godine

Kuglaši Rudara pobjednici Kupa BiH

18.04.2016. - U finalnom meču kuglaši Rudara sa 6:2 pobijedili tuzlansku Slobodu i zasluženo osvojili naslov pobjednika Kupa Bosne i Hercegovine

U kuglani KSC u Kaknju odigrana je završnica Kupa Bosne i Hercegovine, na kojoj su nastupile po dvije najbolje ekipe iz Federacije i Republike Srpske,koje su kroz kvalifikacije obezbjedile učešće u polufinalu.

U subotu su odigrane polufinalni susreti u kome su se sastali Sloboda - Borac i Revita – Rudar. Sloboda iz Tuzle je veoma lagano izborila nastup u finalu, jer ekipa Borca izuzev u prvom paru nije pružila jači otpor Slobodi, koja je s uvjerljivih 7:1 izborila plasman u finale.

Drugi polufinalni susret između domaćeg Rudara i aktualnog prvaka BiH, banjalučke Revite, po mnogima bilo je finale prije finala. U veoma neizvjesnom susretu u kojem se pobjednik nije znao do posljednjeg hica, Rudar je uspio savladati ekipu Revite sa 5:3 i izboriti nastup u finalu. Odlično su susret otvorili Muamer Bešić i Amar Alagić protiv Marka Trklje i Pekovića. Alagić (589) je uvjerljivom igrom savladao Pekovića (551), dok su Bešić i Trklja igrali do posljednje kugle, a Trklja je bio uspješniji za samo jedan čunj  (598 - 597).

Drugi par je ponovo donio neizvjesnu borbu. Vedad Karzić (551) je bio bolji od Miodraga Trklje (546), dok su na drugoj strani Gurešić i Turudija odigrali neizvjesnu završnicu u kojoj Gurešić bio uspješniji od Eldara Turudije (585-584).

Posljednja serija je donijela pravu dramu. Paštar i Hrustemović su igrali fenomenalno, a u samoj završnici Paštar se snalazi bolje i savladava Hrustemovića (606:590).

Dinko Dundić je za protivnika ima Prijića, kojeg je nadvisio za tri čunja (573:570) i donio pobjedu od 5:3 i plasman u finale. 

U finalnom dvoboju kuglaši Rudara odigrali su sjajno i zasluženo osvojili naslov pobjednika Kupa BiH, što je veliki uspjeh ove nadarene generacije, koju predvode reprezentativci Muamer Bešić, Dinko Dundić, Amar Alagić i Nermin Hrustemović.

Finalni susret su otvorili Stjepić i Bešić a na drugoj strani Ibrahimović i Alagić. Bešić je ponovo imao dramatičan susret i u posljednjim hicima savladao Stjepića (588-583). Na drugoj strani Alagić lagano dolazi do poena nad indisponiranim Ibrahimovićem (579:526) za vodstvo Rudara od 2:0.

U drugoj izmjeni Turudija (546) uspjeva savladati Halilovića (538) i osvojiti treći poen, dok je od Karzić (520) bio uspješniji Novaković (566), koji osvaja prvi poen za goste. Rudar u posljednju seriju ulazi s rezultatom 3:1 i samo s 21 čunjem prednosti. Posljednja izmjena u ovom susretu u kojoj su snage odmjerili Hrustemović protiv Kasumovića (573:536), odnosno Dundić protiv Kalata (573:611) definitivno je riješio pitanje pobjednika.

Osvajanjem Kupa BiH kuglaši Rudara na najbolji način okončali su ovogodišnju sezonu u kojoj su ostvarili impozantne rezultate i nakon dužeg vremena izborili pravo natjecanja na međunarodnoj sceni.

Pobjednički pehar i medalje igračima Rudara uručio je Alija Tihić, člna Predsjedništva Kuglaškog saveza Bosne i Hercegovine.

M.KOMŠO/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u