KakanjLive | Utorak, 11.08.2020. godine

Mural Amera Sikire na staroj fasadi

04.08.2018. - Naš sugrađanin koji prakticira Street art, Amer Sikira tokom Kakanjskih dana je slikao jedan stari oronuli zid na bivšoj zgradi Direkcije Trgovačkog preduzeća „Rudar“ Kakanj

sikiraamer3Amer Sikra, prvog dana, kada je počeo slikanje

„Ovdje sam sedmi dan. Počeo sam u prošlu subotu. Prije Kakanjskih dana sam direktoru Doma kulture Aldinu Šljivi predložio da uradim veliki mural u 3D fazonu koji će se zvati „Primjeti me“. Fraza primjeti me ne tiče se slike, ni mene nego zida. Ovaj zid je ovdje oštećen ili zapušten dugo godina. Oronuo i neprimjećen. Sad ga svi gledaju i promatraju. Rad se odužio zbog vremenskih uslova, ili je kiša ili jako vruće. Osim toga zid je u jako lošem stanju. Prepravljao sam neke dijelove, a na nekim detaljima slike zbog loše podloge moram se duže zadržavati kako bi slika bila kvalitetnije urađena“., kaže Amer.

A o tome šta ga ispunjava dok radi rekao nam je:

„Uživam ovo raditi. Najviše me drži reakcija prolaznika. Htio sam uraditi neku sliku koja će imati događaj koja će biti interaktivna. Ovaj konjanik i njegov konj zato i jesu u nekom pokretu. Također sam htio da pokažem znamenitosti Kaknja, djelimično su historijske, a djelimično monumentalne i industrijske. Tako da se na slici pored konja,u poluskoku, nalazi dvorac koji simbolizira Bobovac. Tu su tri naša solitera po kojima je Kakanj prepoznatljiv i primjetan sa autoputa. Na urbanističkom dijelu slike sam naslikao tračnice na kojima se nalazi rudarski vagonet sa ugljem. Zatim sa druge strane slike se nalazi naše najveće bogatstvo, naša industrija. Vidimo dimnjak od termoelektrane, silose Cementare i traku koja prevozi ugalj“.

sikiraamer1Amer Sikira, poziva da prošetate i pogledate sliku te je ovdje ne objavljujemo kako izgleda poslije sedam dana rada

Ovaj mural se nalazi na staroj i već oronuloj fasadi, bivše upravne zgrade Trgovačkog preduzeća Rudar u blizini stare zgrade Općine i biciklističke staze pored rijeke Zgošće.Na ovaj način i Amer i JU KSC Kakanj, uljepšali su dio te fasade i ona je sada puno ugodnija za svakog prolaznika. Šteta, jer ovaj mural se vjerovatno neće moći sačuvati, kada nekim novim građevinskim planovima, novi vlasnik ove zgrade odluči da ovdje podigne neki drugi objekat.

Senija Sikira/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u