KakanjLive | Petak, 05.06.2020. godine

Muzej Kaknja-Sadržaji posvećeni Srebrenici

09.07.2018. - U okviru obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice Muzej Kakanja organizira više različitih programskih sadržaja

muzejsrebrenica

U okviru obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, Muzej Kaknja će 11. jula sa početkom u 11.00 sati upriličiti predstavljanje projekta “Genocid na karti”, te predstavljanje Srebreničkog arhiva, a bit će prikazan i dokumentarni film „Behar“ autora Tarika Hodžića koji govori o Srebrenici.

“Genocid na karti” je naziv projekta kojeg je pokrenuo Mugdim Cvrljo, Kakanjac koji već godinama sa hiljadama drugih patriota učestvuje u Maršu mira “Nezuk-Potočari (Srebrenica)”.  Sakupljajući informacije cijelom trasom “Marša mira” odlučio je na mapi označiti sve grobnice poginulih u srebreničkom genocidu, primarne i sekundarne, tačno obilježavajući ih po topografskim koordinatama.

Dokumentarni film “Behar” je intimna želja autora Tarika Hodžića da ovim filmom “vrati ljude u život”. Trajanje filma iznosi 11 minuta i 7 sekundi, što znači da dužina filma odgovara datumu genocida (11/7). ‘Behar’ je dokumentarno-igrani kratki film koji je u toku prošlogodišnjeg SFF-a premijerno prikazan javnosti.

U programu Muzeja Kakanj učestvuje i Kakanjka Belma Šišić, maturantica OŠ “Hamdija Kreševljaković”, koja će izvesti recital “Srebrenica u mojim očima” kojeg je sama napisala.

Bit će upriličen i kratak historijski osvrt kustosa Muzeja Kaknja sa posebnim akcentom na Srebrenicu. Svi prisutni će imati prilik da pogledaju i reorganiziranu postavku „Kakanj u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992- 1995“, kao i „Srebrenički arhiv“.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u