KakanjLive | Četvrtak, 04.06.2020. godine

Na svjetski dan poezije pozivaju u Biblioteku

20.03.2017. - Stih uz kafu i Sapfine magijske harfove, naziv je večeri u Gradskoj bibliteci, povodom Svjetskog dana poezije. Gost je mlada poetesa iz Zenice, Safija Vehabović

safijavehabovićPovodm Svjetskog dana poezije svoj pogled na  društvena zbivanja stihovima će govoriti Safija Vehabović

Gradska biblioteka Kakanj organizira program obilježavanja 21. marta Svjetskog dana poezije, u utorak, 21. marta, sa početkom u 17,00 sati.

Svjetski dan poezije je ustanovio UNESCO, sa ciljem promocije čitanja, pisanja, objavljivanja i popularizacije poezije širom svijeta. Dvadeset prvi mart, je uzet za ovaj svjetski dan kao početak proljeća i početak novog života.

Gradska biblioteka Kakanj se na ovaj način pridružuje brojnim ljubiteljima poezije u svijetu vlastitim konceptom i organizacijom vlastitog programa.

Cilj je animiranje građana, posebno djece i mladih da se zainteresiraju za poeziju, afirmacija BH pjesnika, promocija čitanja, upoznavanje BH pjesnika kroz druženje sa njima.

Safija Vehabović je Zeničanka koja je završila Srednju muzičku školu i Filozofski fakultet na odsjeku za bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost. Dobitnica je druge nagrade Mak Dizdar za prvi neobjavljeni rukopis poezije na manifestaciji Slovo Gorčina – Stolac 2013. U julu 2015. godine osvaja prvu nagradu na manifestaciji Ratkovićve večeri poezije – Bijelo Polje.Poezija joj je objavljivana u zajedničkim zbirkama poezije: Izvan dometa (BiH), Musa Ćazim Ćatić (BiH), Perom za mir (Hrvatska), Garavi sokak (Srbija), u časopisima: Striptizium (BiH), Kulturters (BiH) , Lacuna (Danska), te Zmijskom jeziku (BiH).

„Saphini magijski harfovi” je djelo koje tjera na unutrašnje preispitivanje. Naslov uspješno povezuje istočnajčke i zapadnjače motive, kao što i poezija mlade autorice korespondira između postmodernističkog izraza sa primjesama romantizma.Safija vješto koristeći ironiju i humor kritički sagledava prilike u Bosni i Hercegovini, ali i šire, sa posebnim naglaskom na položaj ženske figure u društvu.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u