KakanjLive | Utorak, 26.05.2020. godine

Najava-Drugi aprilski koncert Rudarske glazbe

21.04.2019. - U subotu 27. aprila na programu je Drugi aprilski koncert Rudarske glazbe. Na ovaj način nastavlja se realizacija ideje o redovnim koncertima Glazbe, svake godine u mjesecu aprilu

glapublikaprviPosjetioci Prvog aprilskog koncerta su zdušno i dosta emotivno  pozdravljali izvedbe  Rudarske glazbe

Koncert Ruadrske glazbe, biće održan u subotu 27. aprila sa početkom u 19:00 sati u velikoj Sali Doma kulture Kakanj. Za Kakanjke i Kakanjce april je poseban mjesec. To je vrijeme kakanjskih aprilskih praznika, a prvenstveno Dan općine Kakanj i Dan oslobođenja Kaknja. Muzičari okupljeni u Orkestru Rudarske glazbe upravo iz tog razloga prošle su godine pokrenuli inicijativu i realizirali je da Glazba, svakog aprila održi koncert, koji će se zvati Aprilski koncert i da će na taj način april u Kaknju učiniti još ljepšim i još bogatijim za jedan dodatni kulturno umjetnički sadržaj.
Ovog aprila u organizaciji Općine i JU KSC Kakanj bilo je toliko sadržaja, da je koncert Glazbe smješten na ispraćaju ovog mjeseca, a uoči dolaska prvomajskog uranka. Tako će Glazba ispratiti April, a već u ranu zoru 1. Maja pozdraviti dolazak ljepših, sunčanijih i ugodnijih dana u godini.

ulaznica-pozivnicaNajava za Drugi aprilski koncert Rudarske glazbe

Prvi aprilski koncert Rudarske glazbe održan je prošle godine i imao je donatorsko humanitarni karakter. Od novca kojeg su donatori uplatili za podršku radu Glazbi nabavljeno je devet muzičkih instrumenata i na taj način značajno je poboljšan rad orkestra. U večeri održavanja Drugog aprilskog koncerta biće javno predstavljeni svi nabavljeni instrumenti. Sa identičnom inicijativom krenulo se u organizaciju i ovogodišnjeg koncerta. Prošle godine ovoj inicijativi su se odazvali: Općina Kakanj, MGM FARM, Tvornica cementa, AB Petrol, DSM Trade, Trgošped, Delibašić Poliuretani, Delta Petrol, Nova Trgovina-S i Plama Pur BH. Svima njima uručene su posebne zahvalnice za podršku prvom Aprilskom koncertu Rudarske glazbe. Tom prilikom posebna zahvalnica je uručena i Rudniku Kakanj za podršku dugu 66 godina, jer najveći doprinos o očuvanju i djelovanju Glazbe dao i dalje daje Rudnik mrkog uglja Kakanj.

glazbaprviDetalj sa Prvog aprilskog koncerta

Podsjećamo, duhački orkestar Rudnika Kakanj „Rudarska glazba“ osnovan je 1952. godine. Prvi dirigent bio je Ivica Grgić , a zatim je orkestar vodio Nedeljko Balta. Od 1972. sve do 2014., ukupno 42. godine dirigent Glazbe, bio je Jožef Špringer. Prva dva dirigenta Glazbu su vodila ukupno 20 godina, a sam Jožef 42 godine. Od 2014. dirigent je Arnes Bajramović. Nema zvanične evidencije koliko je građana Kaknja, svirača, prošlo kroz ovaj orkestar. Ipak neke procjene govore da je u 66 punih kalendarskih godina u ovom orkestru učilo i naučilo svirati duhačke instrumente u pokretu, više od 300 Kakanjki i Kakanjaca.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u