KakanjLive | Petak, 29.05.2020. godine

Naredni mjesec dana izložba o bosanskoj povijesti

16.01.2019. - U Muzeju Kaknja otvorena izložba “Tragom bosanske povijesti” koja će biti otvorena narednih mjesec dana, a biće organizovane i posjete iz škola

U Muzeju Kaknja otvorena je izložb antikvarnih dokumenata iz privatne zbirke mr. sc. Alena Zečevića, pod nazivom ”Tragom bosanske povijesti”. Među eksponatima koji čine izložbenu postavku nalaze se dokumenti iz osmanskog, austro-ugarskog i perioda Kraljevine SHS. Riječ je o raritetnim primjercima rukopisa nekih od uglednih ličnosti iz političkog, vjerskog i kulturnog života Bosne i Hercegovine (reis-ul-uleme, akademski i javni radnici, političari), zatim književna djela, najstariji bosanskohercegovački časopisi, karte i drugi spisi.
Učesnici otvaranja i predstavljanja sadržaja bili su: Mirza Mušija, v.d. direktor JU KSC Kakanj, mr.sc. Ramiza Smajić iz Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu i  autor izložbe mr. sc. Alen Zečević.

Izložbu je organizovala JU Kulturno-sportski centar Kakanj, motivirana sa željom autora da u formi muzejskih eksponata sugrađanima Kaknja ukaže na značaj traganja za dokumentima, knjigama i drugom građom koja čini neotuđivi dio povijesti Bosne i Hercegovine.

Izložba će biti dostupna za javnost narednih mjesec dana, a biće organizovane i posjete škola. Ulaz je besplatan.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u