KakanjLive | Ponedjeljak, 06.07.2020. godine

Neka druga Mona Lisa na Maloj sceni Doma kulture

11.11.2017. - U petak 10. 11. 2017. godine na Maloj sceni Doma kulture u Javnoj ustanovi KSC Kakanj održana je predstava „Mona Lisa“, čiju režiju potpisuje Nedžad Begović.

mona003

Kada čujemo naziv predstave „Mona Lisa“, doista je nepredvidljiv. Budi znatiželju i želju da je što prije odgledamo i vidimo o čemu se zapravo radi. Da li zbog savršenog slikarskog djela, za koje znaju skoro svi, vole njen osmijeh, smirenost i auru koja se širi dok je gledaju? Ili zbog nečeg trećeg nedokučivog, ali privlačnog – ko će ga znati ?
Ne, ovaj put, Leonardova „Mona Lisa“ nema nekih bitnijih dodirnih tačaka sa istoimenom predstavom, ali kao univerzalna svevremnska vrijednost, za priču dramskom piscu i redatelju Nedžadu Begoviću je trebao osjećaj enterijera muzejskog prostora i scenografskih slika, te smatra da ga „Mona Lisa“ odlično definiše.Dakle slika je ovdje samo scenografski element i ništa više. Važan detalj predstave u kpjpj igraju Amina Begović i Senka Oruč.

Dvije žene, rade kao čistačice u jednom od muzeja u kojima se čuva slika Mona Lise. Mogli smo vrlo lako zamisliti da smo u New Yorku, Tokiju, Parizu i da posmatramo Mona Lisu, ali ova predstava nam donosi još bolji prizor, sliku i predstavu u jednom. Radnja se dešava tokom pauze ispred izložene slike „Mona Lise“ prilikom koje ove dvije žene, radne kolegice, ali i prijateljice, uspjevaju razgovarati o svakodnevnici. Suprostavljajući svoja različita mišljenja koja su nadasve zanimljiva. Između ostalog posmatraju Mona Lisu i dovitljivo govore o njoj.

U publici je se mogao svaki čas čuti tihi smijeh, pozitivni smijeh, pohvalni smijeh.
Osmijehom kao podrškom sigurno što su dotakli tema koje nas se tiču i s kojima suosjećamo. Povezujući ih sa nekim drugim vijekom koji stvara osjećaj nenapuštenosti; da je oduvijek sve u vremenu i prostoru prisutno.
Po reakcijama publike, nadamo se da ovo nije prvo i posljednje Nedžadovo režiranje predstave, te da će nas iznenaditi još nekim novim predstavama.

mona002Hatidžu Mušiju i njenu kćerku Fatimu Mušiju pitali smo kako im je se dojmila predstava?

- Odlično, jako smo se lijepo zabavile. Mona lisa je vječna inspiracija, ko god je gleda mora se osjećati lijepo.

Kako ste onda reagovale na to kada je u nekim dijelovima predstave rečeno da i ona nije baš lijepa?

- Pošto je predstava humorističnog karaktera, ovaj put sam im oprostila što su je nazvale ružnom, kazala je Fatima smiješeći se.

Hatidža je istakla da joj je jako žao što nije bilo više posjetitelja večeras na predstavi, jer su dosta toga lijepog propustili.

Zadovoljna publika je uživala toliko da je htjela još i još, te se moglo vidjeti na njihovim licima da im je bilo žao što se predstava završila.

mona_001

Nedžad Begović, kao dugogodišnji filmski redatelj ovdje se okušao u režiranju pozorišne predstave, komedije „Mona Lisa“. Tekst je davno napisan, postoji i njegova televizijska ekranizacija, a zahvaljujući podsticaju Nedžadove supruge, Amine Begović oživljen je i na pozorišnim daskama.

Za kraj ništa drugo, nego da se smijete poput Mona Lise i budete duhoviti puput ovih izvrsnih čistačica. 

B.Terzić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u