KakanjLive | Ponedjeljak, 01.06.2020. godine

Obilježen Dan patriotske lige Općine Kakanj

05.03.2019. - Dvadeset sedma godišnjica osnivanja Patriotske lige i osnivanja prve organizovane jedinice Čete Bosna, obilježen u skladu sa predviđenim protokolom: svečanom Skupštinom, dodjelom priznanja i polaganjem cvijeća

U Maloj Sali Doma kulture, održana je svečana Skupšina boraca Patritske lige Općine Kakanj. Ovom prilikom, okupljenim članovima patriotske lige, članovima Štaba Patriotske lige Općine Kakaknj, borcima, i članovima porodica boraca patriotske lige i kakanjskih ratnih jedinica, obratili su se, načelnik Općine Kakaknj Aldin Šljivo, Sejad Zaimović, predsjednik Skupštine i ratni komandant Fadil Imamović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja boraca Patriotske lige. U ime dobitnika priznanja, prigodnim riječima se zahvalio zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Nermin Mandra, a priznaja su za doprinos radu općinske Patriotske lige dobili: DSM Kakanj, Trgošped Kakanj, Tvornica cementa Kakanj, Delibašić-Poliuretani, Delta Petrol, Zaimović d.o.o., Pekar Delibašić, Nova Trgovina, SIM Komerc, i Beged d.o.o Kakanj.

-Historija se ponavlja. Koliko učimo iz nje do nas je. Naša tri osnovna cilja su bila da sačuvamo svoju vjeru, da sačuvamo, prvenstveno, naš narod jer bez toga nema ništa i normalna stvar da sačuvamo državu.Džaba vam država ako nema naroda. Mi smo to uspjeli bez obzira koliko to neko dovodio u pitanje, rekao je gospodin Zaimović.
Fadil Imamović, predsjednik Upravnog odbora UG boraca Patriotske lige Općine Kakanj je naglasio da se danas sjećamo ljudi koji su sve žrtvovali ne očekujući ništa, osim slobode I države:

- Danas se sjećamo patriota koji su ne mareći za svoju sudbinu, za svoju imovinu i svoje živote, ustali odlučno i hrabro da spriječe zlo. Pri tome su rizikovali sve. I svoju budućnost koja je bila krajnje neizvjesna jer niko od njih nije znao hoće li na kraju te borbe biti patriota, heroj, borac za svoju državu i narod ili će završiti kao izdajnik, na dugotrajnoj robiji… Hvala Bogu borba tih patriota i borba svih koji su se kasnije uključili u Armiju Bosne I Hercegovine rezultirala je ovim što imamo. Naš narod nije nestao kako su neki naumili, naša BiH je opstala i opstaje bez obzira na sve teškoće kojima svjedočimo svaki dan, istakao je između ostaloga komandant Imamović.
Posebno priznanje, Plaketu za doprinos u radu boračkih organizacija, Udruženja boraca Patriotske lige i za nesebičnu pomoć u izradi i štampanju monografije Kakanj u odbrambenom i oslobodilačkom ratu 1992.-1995. uručeno je Nerminu Mandri. Zahvaljujući se u ime nagrađenih na svečnosti, između ostaloga, rekao je:

- Mi smo danas izloženi raznim jurišima na BiH, izloženi smo različitim napadima, a sa druge strane susrećemo se sa sistemskim problemom zaborava i nemogućnosti da na adekvatan način odgovorimo zaboravu. Nažalost naša djeca ne uče o značajnim datumima, o veličanstvenim bitkama naših boraca, a da ne govorimo o vremenima kada je trebalo organizovati odbranu nabavljati oružje, kada se trebalo politikom boriti za mirno rješenje, a konkretnim djelima pripremati se za rat koji je uslijedio. Zato je značaj Patriotske lige izuizetno veliki, riječi su Nermina Mandre.
Načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, obraćajući se pripadnicima Patriotske lige, koji su se danas, okupili u Maloj Sali Doma kulture, na samom kraju ove Skupštine, čestitao je godišnjicu osnivanja pšrve organiozovane vojne jedinice u Kaknju i poručio:

- Mi, mladi, u vama vidimo uzor i od vas učimo kako se voli i žrtvuje za državu, za svoj grad, kakon se voli naraod i kako se vole svi ljudi. Slušajući vas, ratne priče o svemu što se događalo od 1992. Ša do kraja rata, mi postajemo sve jači i sve energičniji un izvršavanju onih zadaća koje ste nam ostavili da sa ponosom izvršavamo.

Poslije završene svečane Skupštine, u gradskom spomen parku na Mostu šehida i ispred kuće Salihbegovića, u znak sjećanja na šehide i poginule borce i u znak sjećanja na formiranje Čete Bosna, položeno je cvijeće i proučena Fatiha.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u