KakanjLive | Subota, 11.07.2020. godine

Od najbolje sportske organizacije do mladih nada

08.02.2019. - Ukupno 32 priznanja su dodjeljena Mladim nadama, onima na kojima ostaje budućnost kakanjskog sporta

      

Najuspješnijim pojedincima u prvoj grupi mladih nada kakanjskog sporta priznanja je uručio Ramiz Husić, trener u omladinskim selekcijama Fudbalskog kluba Rudar, i bivši nogometni reprezentativac BiH. Drugoj grupi priznanja je  uručio Igor Andrijević, kakanjski poduzetnik i veliki prijatelj ne samo kaknjskog sporta već  i  čovjek koji  se zajedno sa  AB Petrolom odazivu na društveno odgovorne akcije  u lokalnoj zajednici.

Perspektivnim i uspješnim mladim nadama proglašeni su: Ilhan Neimarlija (Karate klub REI), Fahrudin Đider , Kenan Smaka (Kik boks klub RATNIK), Matej Stojčić (Karate klub SAKIB BITIĆ), Medina Goralija (Judo klub Kakanj), Adna Berbić , Anes Čosić, Rijad Sačić, Ismir Kovač (Taekwondo klub NUR), Ajna Čobo, Ajna Hadrović (Naša škola sporta), Ena Neimarlija (Ženski odbojkaški klub Kakanj), Adha Husika, Azra Delić (Odbojkaški klub ARABI), Emin Brkić, Derviš Husika (Odbojkaški klub Kakanj 78), Anida Alajbegović, Iman Šehagić (Klub ritmničke gimnastike Pirueta), Alen Nevjestić , Dino Hasagić, Faris Bjelopoljak, Marko Vulić (Košarkaški klub Kakanj), Mehmed Đokić , Admir Hadrović, Fejsal Alajbegović ( Rukometni klub Kakanj), Adnan Berbić, Emir Goga, Salih Hadžić, Anes Begić (Fudbalski klub Mladost), Anis Japarspahić, Damir Bečak, Mirza Bečirhodžić (Fudbalski klub Rudar Kakanj).          

Najuspješnija sportska organizacija

Žiri je u jakoj konkurenciji izabrao i najuspješniju sportsku organizaciju za 2018.godinu. To je KK Kakanj. U 2018. godini izborili su plasman u Ligi za prvaka Bosne i Hercegovine. Osvajači su Kupa  sistema A, i time izborili fajnol-for za osvajača KUP-a BiH. U polufinalnom meču pobjeđuju ekipu Student – Igokea i tako je izboren  plasman u finale KUP-a BiH. U sjajnom finalu pred prepunom kakanjskom dvoranom poraženi su od Košarkaškog kluba Igokea iz Laktaša. Ovo su rezultati ostvareni pod upravljačkim vođenjem Kluba od strane predsjednika Mevludina Delibašića, a kontinuitet stabilnog premijerligaša nastavila je i nova Uprava Kluba, sa  Nedžadom Rožajcem.  Nagradu je primio kapiten ekipe Aldin Muflizović.

Najbolja juniorska selekcija

Najuspješnija juniorska sportska organizacija za 2018. godini je juniorska selekcija Odbojkaškog kluba Kakanj 78. Nagradu je primio kapiten juniorske selekcije OK Kakanj 78 - Adin Fazlić. Među brojnim dosadašnjim osvojenim prvenstvima, sa kojih su u naš grad donijeli najblistavije pehare, prošle godine su na završnom, finalnom turniru za Federalnog prvaka, osvojili  prvo mjesto i kao prvaci Federacije izborili finalni turnir za prvaka BiH.

Najbolji trener

Najbolji trener u 2018. godini je Seid Zec iz Kuglaškog  kluba Rudar Kakanj. Sa svojom ekipom postao jesenji prvak  u novoj 2018./19. sezoni i to bez poraza, a u 2018. godini na XVII Pokal Cupu u Apatinu izborio nastup u  evropskoj Ligi prvaka, uz klupski rekord od 3.559 oborenih čunjeva. Sve to postignuto je uz vlastiti domaći kadar, jer samo jedan član ekipe nije Kakanjac. Opće poznata činjenica je da je Seid Zec odrastao, živio i živi uz kuglanu i kuglanje.

Sportski događaj godine

Predsjedavajući Općinskog vijeća  Kakanj Slavena Katičića, dodjelio je priznanje za sportski događaj godine, a u ime Ženskog odbojkaškog kluba Kakanj prestižnu nagradu primio je Emir Alajbegović podpresjednik ovog Kluba. Riječ  je o sportskom događaju koji je prenosilo nekoliko televizijskih kanala. Pred punom kakanjskom dvoranom, uz podršku Općine Kakanj i Ženskog odbojkaškog kluba Kakanj odigrana je međunarodna kvalifikaciona ženska odbojkaška utakmica za Evropsko prvenstvo između Bosne i Hercegovine i Latvije.

Specijalna priznanja

Predsjednika ovogodišnjeg žirija, Izuidin Neimarlija, uručio je specijalna priznanja.

Specijalna nagrada za životno djelo  uručena je  Vehbiji Begiću. To je čovjek koji je svoj životni vjek posvetio sportu. Još kao jedanaestogodišnjak nastupao je za pionire FK Mladost u predmečevima prvog tima, da bi kroz igračku karijeru stigao do kapitenske trake i uloge predsjednika Kluba. Dvadeset pet  godina bio je prvi operativac FK Mladasti, a član je Predsjedništva Sportskog saveza općine Kakanj i Izvršnog Odbora Nogometnog saveza Zeničko-dobojskog kantona.

Specijalno priznanje za doprinos kakanjskom sportu pripalo je Doktoru Mirsadu Tursumu. Pored svakodnevnog rada u Domu zdravlja Kakanj, svoj nesebični angažman dao je i sportistima, kako pojedinačno tako i klupski. Poseban anganžman imao je u FK Rudar Kakanj. Njegov doprinos, između ostalog i kao doktora sportske medicine, u razvoja sporta u našem gradu za trideset godina provedenih na sportskim terenima i klupskim ambulantama je nemjerljiv, napisano je u obrazloženju Žirja.

Halim Fejzić i je  najbolji  sportski radnika za 2018. godinu.Diplomirao je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, zaposlen u MUP-u ZE-DO Kantona. Već petnaest godina vodi Tekvando klub NUR, kroz koji je prošlo oko sedamstotina djece i omladine različitog uzrasta. Pod njegovim vodstvom Klub je osvojio sve što se osvojiti moglo. Učestvovali su na mnogim takmičenjima od BiH preko Njemačke, Italije, Turske,Bugarske, Hrvatske, Makedonije i Srbije... Preko trideset članova Kluba nastupilo je za različite reprezentativne selekcije BiH.

Specijalno priznanje za afirmaciju grada Kaknja kroz sport ove godine pripalo je potpuno zasluženo  Senadu  Bajriću. Planinar je  i alpinista, koji je bosanskohercegovačku zastavu kao i zastavu sa grbom grada Kaknja iznio na vrhove od kaknjske Bočice do svjetskih planinskih i planinarskih iskušenja  preko Triglava, Alpa, Siera Nevade, Peruanskih  i Bolivijskih Anda i Kilimandžara. Prvi je Kakanjac koji se uspeo na vrhove više od 5.000 i 6.000 metara nadmorske visine.

Specijalno priznanje za doprinos razvoju sporta kroz medije ove godine dobit će Radio Kakanj, odnosno sportska emisija “ŽIVI ZID” čiji je urednik Edis Škulj. Radio Kakanj i novinar i urednik Edis Škulj tokom protekle godine pratili su rad i rezultate naših sportista i sportskih klubova dajući im podršku i medijski prostor.

Najbolji u sportovima osoba sa invaliditetom

Ahmed Krnjić, prošlogodišnji najbolčji sportista Kaknja uručio je  pehar, priznanje i novčanu nagradu za najboljeg sportistu u sportu osoba sa invaliditetom i posebna  priznanja koja se dodjeljuju pojedincima zaslužnim za rezultate postignute u sportu.

Najbolji sportista u kategoriji  osoba sa invaliditetom je Edin Đino. Tokom 2018. godine ostvario je značajne uspjehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima.  Sa najtrofejnijom reprezentativnom selekcijom, reprezentacijom BiH u sjedećoj odbojci osvojio srebrenu medalju na Svjetskom prvenstvu u Holandiji 2018. godine. Počeo je u Odbojkaškom klubu invalida Kakanj 92, a karijeru nastavio u višesrukom prvaku BiH, Klubu sjedeće odbojke Fantomi Sarajevo, čiji je i član i danas.

Posebna priznanja

Posebno priznanje za rezultate ostvarene u fudbalu pripalo je  Anesu Hrustanoviću. Šesnaestogodišnjaku sa deset nastupa u kadetskoj reprezentaciji BiH, kod selektora Sakiba Malkočevića . Debitovao je za Fudbalski klub Mladost u premierligaškim nastupima, gdje je zabilježio i dva zvanična nastupa. Pošto se Anes nalazi na pripremama sa ekipom Mladosti u Turskoj, priznanje je primo njegov brat Amer Hrustanović.

Jedno od posebnih priznanja završilo je u rukama Adina  Fazlića člana Odbojkaškog kluba Kakanj 78. Tokom karijere nastupao  je za kadetsku i juniorsku reprezentaciju BiH i to na Balkanskom kadetskom prvenstvu u Bijeljini i juniorskom Balkanskom prvenstvu u Srbiji. Bio je  kapiten kadetske i juniorske reprezentacije i najbolji poenter juniorskog prvenstva u Srbiji.

Amar Amitović   je nosilac priznanja za rezultate ostvarene u rukometu. Sedamnaestogodišnjak koji već dvije sezone nastupa za prvu ekipu Rukometnog kluba Kakanj. Igrač za kojeg su interes pokazale ekipe iz okruženja. U 2018. godini imao sedam nastupa za kadetsku i jedanaest nastupa za juniorsku reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država, koja je prvak Sjeverne i Srednje Amerike.  Na IHF International Phase turniru proglašen je najboljim lijevim bekom.

Elma Podojak je dobitnica  posebnog priznanja za rezultate ostvarene u karate sportu. Državni i federalni prvak  je pet godina  za redom. Tri međnarodna turnira sa dva srebra i jednim zlatom. Učesnik je brojnih turnira u BiH. Pet godina za redom prvak u katama pojedinačno i tehnikama pojedinačno. Treća na svjetskom prvenstvu u Rumuniji, u konkurenciji 43 zemlje i 83 djevojčice. Bila je članica Karate kluba Visoko, a od ove godine članica je Karate kluba Sakib Bitić.

Posebno priznanje za doprinos kakanjskom sportu i sportistima  ove godine pripalo je Zijadu Skopljakoviću i to za angažman u stvaranju kvalitetnijih uslova rada, već dugi niz godina, kroz bezbroj donacije u sportskoj opremi i rekvizitima, u saradnji sa njegovim sportskim prijateljima iz Comet Sporta u Norveškoj, gdje živi i radi već skoro trideset godina. Pomogao je svim kakanjskim klubovima, osnovnim školama i školama sporta. 

Sponzori ovogodišnje manifestacije Izbor sportiste godine bili su: Tvornica cementa Kakanj, Rudnik mrkog uglja Kakanj, Trgošped  d.o.o. i Deltapetrol d.o.o. medijski pokrovitelj bila je NTV IC Kakanj.U kulturno umjetničkom programu Izbora sportiste nastupili su Vedran Tomičić,  Lordan Muzaferija i Adi Begić.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u