KakanjLive | Ponedjeljak, 26.10.2020. godine

Od pekara do direktora firme koja proizvodi led sijalice

01.10.2017. - U vrijeme egzodusa mladih u zemlje Evropske unije i velike nezaposlenosti (više od 7.000 osoba samo u Kaknju) priča da je dvadesetdvogodišnjak iz Kaknja osnovao firmu koja proizvodi led sijalice budi nadu u bolje sutra. Naime prije nekoliko dana u svim velikim lokalnim i regionalnim medijima osvanula je informacija da je mladi poduzetnik iz Kaknja Amar Mušeljić lansirao na tržište prvu bh LED sijalicu. Amar je zbog problema finansijske prirode bio primoran da naspusti studij na Mašinskom fakultetu i da se zaposli kao pekar u Neumu, a kasnije i da radi u kakanjskoj firmi Sim-Komerc. U nastavku pogledajte kako je ovaj mladi Kakanjac došao na ideju da osnuje firmu AM-Iskra d.o.o. koja danas proizvodi LED sijalice koje možemo pronaći na policama kakanjskog Trgošpeda i još nekoliko velikih trgovačkih lanaca u BiH.

amar1

Možete li nam reći nešto više o vašem poduzetničkom subjektu ''AM – ISKRA'' ?

Am-Iskra je nastala 4. maja 2017. godine. Trenutno je tu samo jedan uposlenik, a to sam ja. U planu je uskoro da uposlim dva ili tri radnika. Imam pomoć prijatelja koji mi pomažu kada imam velike narudžbe ili idem po velike pošiljke kako bi ubrzo dostavu i dopremio materijal u svoj prostor. Firma se bavi proizvodnjom led rasvjete, ubrzo ćemo proizvoditi alarme, bavimo se popravkom elektroničkih uređaja, telefona, Smart televizora, LCD televizora i imamo u planu još nekoliko stvari u planu o kojima će javnost biti blagovremeno informisana.

Kakva je pokrivenost tržišta vašim proizvodima budući da ste nedavno krenuli u biznis ? Imate li neke planove, dogovore sa većim centrima ili iskusnijim poduzetnicima u Kaknju i okruženju?

Do sada se naši proizvodi mogu naći u Bau Centru u Trgošpedu, a Trgošped budući da se bavi veleprodajom naše proizvode dalje distribuira većim centrima u Bosni i Hercegovini. U Kaknju naši proizvodi se nalaze još u Trako Company firmi, a u dogovoru smo i sa Sim-Komercom. Uskoro ćemo dogovoriti saradju sa Fisom. Ranije ta saradnja nije mogla ići jer nismo imali bar kodove, sada kada na našim proizvodima imamo bar kodove nema prepreke da ne napravimo saradnju.

Kako je nastala ideja za pokretanjem firme i šta vas je motivisalo?

Ideja je nastala iz ljubavi prema elektronici. Prije nekih više od 18 mjeseci na internetu sam pogledao video ''uređaja budućnosti''. Tada sam vidio led tehnologiju, napredne kompjutere, dronove budućnosti, 3D printere i tako je nastala ideja da uradim nešto što nemamo na Balkanu, a rijetkost je i u Evropi. Tako sam došao na ideju da se bolje upoznam sa led tehnologijom. Nedavno sam u saradnji sa UPOK-om kreirao, odnosno inovirao ''AM-Hologlass''. Riječ je o interaktivnom displeju za promociju online platforme visitkakanj.ba. To je kombinacija stakla, mikroprocesora, drveta, providne touch-screen interaktivne folije sa projekcijom slike osjetljive na dodir što pruža easy-approach turistima. Ono što me motivisalo na sve to je situacija u kojoj sam se nalazio. Želio sam nešto što će mi donijeti novac.

Kroz općinski podsticajni program ''Pokreni savoj posao u Kaknju'' osnovao si firmu ''AM-ISKRA''. Koliko ti je značila podrška Općine pri pokretajnu biznisa ?

Općina Kakanj mi je pomogla naknadno. Sva sredstva koja sam ja u startu uložio oni su mi vratili, refundirali kasnije. Riječ je o 3.000 KM, a doprinose koje sebi uplatim kroz platu 12 mjeseci oni refundiraju. Kada sam digao kredit ideja je bila da pokrijem troškove registracije firme i da uradim jednu narudžbu koja bi me uvela u posao kako bi kasnije zaradio sebi novac i kupio prvu mašinu. Sigurno je kako mnogo znači kada imate podršku Općine jer danas je mnogo mladih ljudi koji imaju sjajne ideje ali nemaju početni kapital. Moja poruka im je da ne mora jedna osoba biti osnivač firme. Jednostavno se udružite, vas troje i pokrenite posao. Mlada inovativna firma ne može propasti ako vam je stalo da radite i zaradite sebi i svojoj porodici.

Javnosti je nedavno predstavljena prva kaknjska led sijalica. Možete li nam nešto više reći o ovoj sijalici?

Slične led sijalice ste i do sada mogli vidjeti u tržnim centrima i marketima, ali sve su to uvozni proizvodi lošeg kvaliteta i bez ikakve garancije na vijek trajanja. Mi na naš proizvod dajemo garanciju na dvije godine. U bilo kojem momentu ako vam sijalica prestane sa radom, imate pravo na novu. Prednost je i ta što radimo alumijska kućišta za razliku od nekih dobavljača koji prodaju plastične sijalice koji su prividno aluminijske. Naša sijalica se izdvaja po kvaliteti i dugotrajnosti. Trenutno imamo četiri vrste proizvoda, a peti dolazi ubrzo. To su sijalice od 7, 9, 12 i 15 vati ekvivalentnosti od 45 do 110 vati. Cijena sijalice zavisi od njene jačine, recimo cijena sijalice od 7 W je 4.90 KM. Ova led sijalica za jednu godinu potroši električnu energiju u vrijednosti od svega 3.11 KM, dok klasična sijalica potroši električnu energiju u vrijednosti od 27 KM. Ubrzo ćemo na tržište izbaciti peti proizvod, takozvane emergency light led sijalice koje će raditi više sati nakon nestanka električne energije. Mi ćemo se potruditi da te sijalice budu u mogućnosti raditi od 8 do 10 sati nakon nestanka električne energije i na te sijalice ćemo dati garanciju od dvije godine. Taj proizvod je trenutno u testnoj fazi i možemo ga očekivati u narednih nekoliko mjeseci. Pored led sijalica proizvodimo led trake, osnosno sklapamo ih, lemimo komponente na led trake. Odradili smo već nekoliko projekata i u dogovoru smo sa nekoliko objekata iz Kaknja.

amar2

Garancija na led sijalice AM_iskre je dvije godine 

Imate li planove za proširenjem svoje djelatnosti?

U budućnosti planiramo otvaranje maloprodaje u kojem će biti asortiman rasvjete koju mi razvijamo, ali i nekih rijetkih elektronskih proizvoda koji su teško dostupni na bh tržištu. Pravit ćemo i alarme koji su za sada još uvijek u testnoj fazi kod nas. To mogu obećati polovinom naredne godine. U planu je i izrada led reklamnih displeja. Imam znanje da od običnih led traka pravim takve displeje za reklame, znakove i to po mnogo nižoj cijeni od koja se trenutno traži za takve displeje.

Koja je najvažnija stvar prilkom pokretanja biznisa ?

Najvažnija stvar je volja, ideja, trud prilikom istraživanja tržišta. Veliko planiranje i naravno finansije. Treba iskoristiti pomoć koju nudi Općina Kakanj i upustiti se u avanturu.

Postoji li nešto što te uhvatilo nespremnog ili iznenadilo na početku poduzetničke karijere ?

U početku smo imali jedan problem oko razvijanja proizvoda, tačnije sklapanja led sijalica. Pločice smo lijepili silikonom, u pitanju je nekih 50 proizvoda i nastao je problem da prizvod prestane sa radom. Vremenom smo uvidjeli problem i sada koristimo termokonduktivno ljepilo koje provodi toplotu i provodljivost je čak 98% što je zaista sjajno. Imam i jednu interesantnu anegdotu kada sam troškove dostave morao platiti preko 560 eura, odnosno troškove luke Kopar. To me je onako na početku nespremnog uhvatilo, ali svaka greška je jedna velika škola koju treba platiti i bolje je da vas na samom početku uhvate takve ''nevolje'' nego kasnije kada razvijete posao.

Imaš li neki savjet, odnosno poruku za mlade koji bi željeli da slijede tvoj primjer ?

Maksimalno iskoristite svoje vrijeme i novac. Ne trošite uzalud vrijeme ispijajući kafe po cijele dane. Razmišljajte o tome kako možete pomoći sebi, svojoj porodici, prijateljima i lokalnoj zajednici.

Amar Mušeljić

Rođen 24. aprila 1995. godine u Kaknju. Osnovnu i srednju školu (Elektrotehničar - STŠ ''Kemal Kapetanović'') završio u Kaknju, a nakon toga upisao mašinski fakultet. Za vrijeme studija Amarovi roditelji su se razveli zbog kako Amar kaže nesuglasica, a Amar je ostao živjeti sa majkom. Otac se kasnije oženio i otišao u Švedsku. Amarova majka je u vrijeme dok je Amar studirao radila kao čistačica i Amar je bio u velikom iskušenju. Da li nastaviti studij u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji ili se zaposliti i tako pomoći sebi, ali i majci. Amar se odlučio na ovo drugo. Zaposlio se u Neumu kao pekar gdje je radio jednu ljetnu sezonu, a nakon toga se vratio u Kakanj gdje je dobio posao u Sim-Komercu. Radio je na proizvodnji lajsni za fasadni program i u trgovini. Za vrijeme rada u Sim Komercu došao je na ideju da piše biznis plan za projekat ''Pokreni svoj posao u Kaknju''. Ideja o izradi led sijalica nastala je prije nekih 18 do 24 mjeseci. Prijavio se na projekat kada je završio biznis plan, ali je tada saznao da Općina Kakanj refundira troškove, a onda je krenuo u posao. Digao je kredit, registrovao firmu, a potom napravio prve kontakte sa firmama u Kini, Turskoj, Indiji i Njemačkoj koje prave materijal za led sijalice i krenuo u posao.

Razgovarao: Edis Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u