KakanjLive | Nedjelja, 12.07.2020. godine

Održan Drugi aprilski koncert Rudarske glazbe

29.04.2019. - Orkestar Rudarske glazbe, u subotu večer, održao je Drugi aprilski koncert, gradu, Kakanjkama i Kakanjcima u čast

Sa željom da svake godine u aprilu, mjesecu koji ima posebno značenje za sve Kakanjke i Kakanjce, redovno iz godine u godinu, održava koncert posvećen Kaknju i njegovim stanovnicima, orkestar Rudrske glazbe održao je Drugi aprilski koncert, pod umjetničkim vođenjem dirigenta Arnesa Bajramovića.

Drugi aprilski koncert Rudarske glazbe počeo je neobično, scenskom improvizacijom probe ovog orkestra. Posjetioci su prvih desetak minuta, gledali i slušali, na koji način i kako počinju probe ovog orkestra. Neočekivan i nesvakidašnji početak jednog koncerta na kojem se izvodi i klasična muzika, bio je i zbunjujući ali i općeprihvaćen podrškom publike, jer su veoma brzo shvatili o čemu se radi.

Nakon ovih uvodnih desetak minuta, počela je izvedba repertoara pripremljenog za ovaj koncert. Prvo popularnom pop rok muzikom Korneilija Kovača i Gorana Bregovića. Zatim je uslijedila muzika iz filmova Ivkova slava i Otpisani. Naredni muzički blok bio je sastavljen od izvođenja ilahija U dergijahu mog srca i Kad procvatu behari. Premijerno i za ovu priliku Rudarska glazba je izvela Završno kolo iz opere Ero s onog svijeta. UpravO zbog ovakvog, raznolikog repertoara koncert je interno nazvan „Za svakoga ponešto“.

Klasična muzika koja je počela sa izvođenjem djela Jakova Gotovca, nastavljena je djelima italijanskog kompozitora Giuseppa Fortunino Francesco Verdija (Verdiana) i njemačkog kompozitora Johannes Brahmsa – starijeg, (Mađarski ples).

Zatim je orkestar izveo evergrin Luisa Armstronga, What a wonderful world, a kojeg je komponovao George David Weiss. Onda je opet mjesto na koncertu dobila filmska muzika, a Orkestar je izveo najpopularniju muzičku dionicu iz prvog dijela Pirata s Kariba –Prokletstvo crnog bisera, njemačkih kompozitora Klaus Badelt i Hans Florian Zimmera.
Remix, iz bogatog muzičkog opusa Michaela Jacksona stigao je pred sami klraj koncerta, da bi Štrausov Radecy Marsch, podigao na nage sve prisutne u potpuno punoj dvorani kaknjskog Doma kulture.

Tokom koncerta, članovi orkestra Rudarske glazbe su javno prezentirali devet instrumenata koji su nabavljeni od donatorskih sredstava prikupljenih na Prvom aprilskom koncertu, a koje su finansirali: Općina Kakanj, MGM FARM, Tvornica cementa, DSM, AB Petrol, Delta petrol, Nova Trgovina-S, Delibašić-Poliuretani, Trgošped i Plama Pur BH.

Drugi aprilski koncert, podržali su: Općina Kakanj, Tvornica cementa Kakanj, Delibašić Poliuretani, AB Petrol, Nova Trgovina - S i Trgošped.

Posebna zahvalnost za skoro sedam decenija podrške Rudarskoj glazbi i njenim članovima izražena je Rudniku mrkog uglja Kakanj.

Pored Kakanjki i Kakanjaca, ovom koncertu prisustvovali su i gosti iz Istanbula koji se nalaze u uzvratnoj posjeti kakanjskoj gimnaziji „Muhsin Rizvić“. Riječ je o menadžmentu, profesorima i učenicima škole „Alija Izetbegović“ iz istanbulske općine Bajrampaša.

KakanjLive

 

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u