KakanjLive | Nedjelja, 05.07.2020. godine

Održana akademija povodom Dana rudara

22.12.2018. - Na svečanoj akademiji povodom Dana Rudara proglašeni najbolji radnici Rudnika za 2018. godinu

Na Dan rudara 21. decembra, u Kaknju se tradicionalno održava svečana akademija, povodom ovog praznika, koji se obilježava u rudnicima Federacije BiH. Tim povodom proglase se i najbolčji radnici godine, a ovoga puta to su: u pratećim djelatnostima ili u preradi uglja Muhamed Sarač, u površinskoj eksploataciji Emin Golić, a u podzemnoj eksploataciji Vehid Pačariz. Priznanja im je uruči vršioc dužnosti direktora Rudnika mr.sci. Sead Imamović. Pored plaketa koje su primili pod svjetlima pozornice, svakome od njih je pripala i novčana nagrada u iznosu 875,00 KM, odnosno po jedna prosječna plaća u Federaciji BiH.

Radnik godine Rudnika Kakanj za 2018. godinu u pratećim djelatnostima je Muhamed Sarač koji na pogonu Separacija radi kao strojar. Iza sebe ima 33 godine, dva mjeseca i 20 dana radnog staža. Radnik je kojem nije važno kako se nominalno naziva radno mjesto, radnik je koji ne odbija poslove.

Na površinskoj eksploataciji uglja za rudara godine izabran je Emin Golić koji je svoj radni vijek proveo na jednoj mašini - grejderu. Na površinskom kopu Vrtlište rukovodilac grejdera je od 1984. godine i tu je ostao svih ovih godina.

Vehid Pačariz je poslovođa vjetrenja ili ventilacije, kako to rudari kažu i održavanja na pogonu Haljinići. Zaposlio se 1997. godine u pogonu Stara jama a počeo je raditi kao jamski utovarač. U službi je konstantno napredovao pa, je tako i stigao do dužnosti poslovođe.

Prisutnima u dvorani, ali svim radnicima Rudnika, vršioc dužnosti direktora mr.sci. Sead Imamović je na samom kraju govora poručio i čestitao praznik:
- U rudarstvu se nikada ne zna šta donosi noć, a šta donosi dan. Sve najteže što nam se događalo tokom ove godine je iza nas. Vjerujem da smo najgore prošli i da nas u narednoj godini očekuju bolji rezultati, sigurniji i lakši rad. Sve vas pozivam na ozbiljnu mobilizaciju, rad i odgovornost. Učinimo to iz ljudskih, moralnih, patriotskih i profesionalnih razloga.

U kulturno umjetničkom programo ove večeri nastupili su: Orkestar rudarske glazbe Rudnika Kakanj, Harmonikaški ansambl Anantango, glumac Mirza Mušija i Veliki dječiji hor Muzičkog studija Javne ustanove KSC Kakanj, kojeg uglavnom sačinjavaju učenici Osnovne škole „Hamdija Kreševljaković“ iz Kaknja.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u