KakanjLive | Utorak, 14.07.2020. godine

Održana večer umilnih riječi Milostivog

31.12.2016. - Prije sedamnaest godina utemeljena je kakanjska Večer Kurʼana, kojoj je i večeras prisustvovalo više od tri hiljade posjetilaca

I ovog 31. decembra, sedamnaesti puta zaredom, u Kaknju je pred oko tri hiljade posjetilaca u dvorani Kulturno sportskog centra održana manifestacija pod nazivom Večer Kurʼana. “Sedamanest godina je brzo prošlo i nije se moglo ni naslutiti da će Večer Kurʼana toliko dugo trajatiˇ”, rekao je na kraju večerašnjeg programa Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Kakanj mr.Sulejman ef. Čeliković.

Kada je prije 17 godina utemeljena ova duhovno vjerska manifestacija muslimana Kaknja, nije se moglo ni pretpostaviti da će doživjeti prvo veliki interes širom BiH, a danas je to manifestacija međunarodnih okvira. U svojoj izjavi je to potvrdio i muftija sarajevski dr. Enes ef. Ljevaković, koji je između ostaloga rekao da je “kakanjska večer Kurana, brend Islamske zajednice BiH”.

Odavno ovoj večeri punoj energije i emocije koju iz svoga srca na posjetice prenose hafizi, učači Kurʼana prisustvuju gosti iz svih krajeva BiH. Kako iz centarlne BiH, tako i iz Bosanke krajine, ali i Sreberenice. Treba reći da su učesnici večerašnjeg programa nastupali sa cvijetom Srebrenice.

Da bi prelaz iz stare u novu miladsku godinu bio što ljepši, Medžlis Islamske zajednice Kakanj, ove je godine omogućio dolazak i nastup svjetski poznatih učača Kurana: hafiza Muʼtesimbillah El-aseli, i hafiza Hikmet Akča, zatim hafiza Enesa ef. Mulića, Resula ef. Alića, Ahmeda ef. Alilija. Nastupio je i Hor Gazi Turali-beg iz Tuzle te Bilal Zukan,i Faris Berbić.

Gost predavač muftija sarajevski dr. Enes ef Ljevaković je govorio o dosta emotivnom prenošenju Kurʼanskih ajeta od strane učača i hafiza na sve prisutene u dvorani, napominjući da ta emocija u životu treba biti pretočana u djela. Pored toga osvrnou se i na nužnost sporazuma između države i Islamske zajednioce o redovnom i na zakonskoj osnovi uređenom upražnjavanju obavljanja džuma namaza za radnike i studente.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u