KakanjLive | Srijeda, 03.06.2020. godine

Opća uputstva-postupci u slučajevima jakih zima

05.01.2017. - Služba civilne zaštite Općine Kakanj: Opća uputstva – postupci u slučajevima jakih zima

snijegautomobili

U slučaju prirodnih i drugih nesreća posebno je važno preventivno djelovati, odnosno izvršiti pripreme prije nego što se nesreća desi kako bi njene štetne posljedice po živote ljudi i materijalna dobra bile svedene na najmanju moguću mjeru. Nesreće se mogu dogoditi svakodnevno i bez ikakve najave. Pripravnost za nesreće je individualna, ali predstavlja i odgovornost svake porodice. Kad se desi prirodna ili druga nesreća kasno je za poduzimanje preventivnih mjera. Moguće je odgovoriti na pravi način i osloniti se na svoja znanja i resurse samo ako smo već pripremljeni za takav događaj.

S obzirom na to da je zima godišnje doba sa kojim se sad suočavamo, ukratko iznosimo opća uputstva i praktične savjete za ponašanje u slučajevima jakih zima i ekstremno niskih temperatura. Jake snježne padavine, ekstremna hladnoća i dugotrajno izlaganje niskim temperaturama mogu izazvati hipotermiju kod pojedinaca i paralisati život i funkcionisanje zajednice (prekid snabdijevanja električnom energijom i vodom, prekid saobraćaja, poplave i slično).

Opća uputstva

Nabaviti dovoljne količine ogrijeva i namirnica.
Što manje boraviti na otvorenom ili negrijanom zatvorenom prostoru.
Prije izlaska na otvoreno, obući dovoljno toplu odjeću i obuću, a posebno utopliti glavu, šake i stopala.
U prostorijama koje nisu grijane, neposredno pred nastanak zime ispustiti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode, te iz sistema centralnog grijanja koji nije u funkciji, i tamo gdje je to predviđeno i moguće, potrebno je uliti nesmrzavajuću tečnost (permant).

Praktični savjeti za ponašanje u slučajevima velikog snijega i poledice

Ne napuštajte stanove i kuće bez velikih razloga, uključite radio i TV prijemnike kako biste se informisali o trenutnim vremenskim uslovima .

Štedite ogrijev i gorivo.

Kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovno i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike i puteve koji vode do vašeg objekta.

Ako led ne možete očistiti sa pločnika, onda je potrebno zaleđenu površinu posipati odgovarajućim materijalom za otapanje (so, pepeo, itd).

Izbjegavajte bespotrebna kretanja, posebno ispod krovova objekata. Ako morate izaći, pobrinite se da imate odgovarajuću obuću (obuća sa gumenim i hrapavim đonom) i budite pažljivi kako biste izbjegli povrede na klizavim putevima, trotoarima i slično.

Napominjemo da ste snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg objekta dužni ukloniti (sami ili angažovanjem stručnih službi), imajući pri tome u vidu nosivost krovne konstrukcije vašeg objekta, kako se krov ne bi urušio.

Temeljno očistite snijeg i led sa svog motornog vozila prije uključivanja u saobraćaj. Poseban oprez neophodan je za vrijeme vožnje u oblastima u kojima se stvara poledica. Budite unaprijed informisani o stanju na putevima i pobrinite se da imate zimsku opremu – lance za gume, koji sprečavaju proklizavanje.
Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodove kao ni ostala strujna tijela i aparate. Takvi postupci predstavljaju smrtnu opasnost!!

Ukoliko ste zbog obilnih sniježnih padavina i neočišćenih puteva ostali izolirani, a u hitnoj ste situaciji (liječnička ili veterinarska pomoć, bolničko liječenje, i sl) nazovite neki od brojeva hitnih službi čija vam je pomoć potrebna.

Kako pomoći promrzloj osobi

Prenesite je u toplu prostoriju, oslobodite garderobe koja steže i umotajte u deku.
Promrzle dijelove zagrijavajte između bedara i rukama.
Ako su nastali mjehuri od promrzlina, ne bušite ih – prekrijte ih gazom.
Podignite stopala promrzle osobe.

Promrzlu osobu prvo zagrijete ”iznutra” čajem ili supom, a tek onda smrznute dijelove tijela grijati TOPLOM, ne vrelom vodom.
U što kraćem roku organizujte medicinsku pomoć.

PRESS OPĆINE KAKANJ

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u