KakanjLive | Petak, 23.10.2020. godine

Počinje gradnja školske dvorane i trening centra

17.10.2017. - Potpisan ugovor za izgradnju prve faze, rok za izvođenje radova 60 dana. Druga faza u narednoj godini

Površina od 1600 m² na kojoj se trenutno nalaze otvorni sportski poligoni, između Stručne mješovite i Tehničke škole, do kraja ove godine biće pokriven prostor sa armirano betonskom konstrukcijom za novu sportsku dvoranu namjenjenu učenicima, sportskim klubovima i rekreativcima. U kupna vrijednost radova je oko 1,5 miliona KM. Vlada Zeničko-dobojskog kantona obezbjeđuje 400 hiljada KM, ostatak Općina Kakanj ( u narednoj godini, op.a.) i mogući drugi izvori na koje mogu aplicirati škole i kulturno sportske ustanove.

Za izgradnju prve faze, potpisan je ugovor između Zavoda za planiranje i izgradnju općine Kakanj, ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i izvođača radova firme Inžinjering iz Jelaha. Ugovor su potpisali ministar Mensur Sinanović, direktor Zavoda Zijad Neimarlija i direktor Inžinjeringa Ahmet Hujdur. Potpisivanju ugovora o izvođenju radova prve faze prisustvovao je i ministar pravosuđa u Vladi Ze-do kantona Mirnes Bašić, koji je od ideje do realizacije aktivno uključen u projekat, i čiji doprinos o objezbjeđivanju podrške izgradnji ovog sportskog centra nije zanemarljiv.

006

- Ovaj sportski objekat će koristiti i građani-sportisti, a riješit ćemo i problem Srednje tehničke škole u Kaknju. Čestitam Općini, čestitam direktor Srednje tehničke škole čiji će učenici, ja se nadam krajem sljedeće godine, njih oko 500 imati nastavu u svojoj sali. Na ovaj način rješavamo problem sportskih klubova, a i problem kojeg imaju naši učenici zbog nedostatka sale. U pripremi je budžet za narednu godinu, nadam se da ćemo i u drugoj fazi dio sredstava opredijeliti za izgradnju ove dvorane, rekao je Mensur Sinanović ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u vladi Zeničko-dobojskog kantona zahvalivši se Premijeru Miralemu Galijaševiću i članovima vlade na podršci ovom projktu. Podsjećamo da je podrška iz Vlade kantona 400 hiljada KM.

007

Ahmet Hujdur direktor firme Inžinjerring iz Jelaha, koja će biti izvođeč radova prve faze na izgradni dvorane koja će služiti kao školski i sportski trening centar:
- Posao smo dobili na tenderu, a ove godine smo stekli veliko iskustvo u izgradnji ovakvih objekata. Uradili smo četiri dvorane na području općine Tešanj. U Kaknju smo prisutni već pet-šest godina, trenutno radimo jedan objekat za Delibašić Poliuretane, a u Industrijskoj zoni Vrtlište radili smo više nekoliko objekata. Imamo kvalitetnu saradnju sa privrednicima Kaknja, a evo otvrila nam se prilika i za dobru saradnju sa Općinom Kakanj.Mi ćemo u prvoj fazi odraditi zemljane radove, armirano betonsku konstrukciju i pokrivanje objekta.To je konstruktivna faza, a onda dolazi zatvaranje objekta. Ukupna površina je oko 1600 m². Radi se o dva objekta koji su ukomponovani u postojeće sadržaje, odnosno školske objekte i sportsku dvoranu.

008

Općinski načelnik Nermin Mnadra je pojasnio da se radi o jednom rukometnom terenu na kojem će biti ucrtani tereni za odbojku i košarku i o jednom košarkaškom terenu, ali je istako da se radi o rješavanju više potreba:
- Suština je da se rješava problem održavanja nastave iz tjelesnog odgoja za učenike srednje tehničke škole. Sportski klubovi imaju velike probleme sa terminima za svoje treninge u postojećoj sportskoj dvorani, a tu je i nedostatak termina za rekreativce. Drago mi je da ovu fazu finansira Kantonalna vlada. Pored terena biće izgrađeno osam svlačionica, a iznad njih galerija koja će se moći koristiti kao fitnes centar ili prostor za borilačke vještine, stoni tenis i slične sportove. Riječ je o multifunkcionalnom prostoru bez tribina, jer će se za takmičarke sadržaje koristiti postojeća dvorana. To je ustvari jedan školski sportski prostor i trening centar za naše klubove koji nam trenutnno nedostaje.

009

Direktor Tehničke škole „Kemal Kapetanović“, Amir Lopo, kaže da je ovo veliki dan za njihovu školu:
- Školska zgrada u kojoj smo smješteni izgrađena je 1967. godine i od te godine mi imamo nedostatak zatvorenog funkcionalnog prostora za nastavu tjelesnog odgoja. Potpisivanjem ovog ugovora dolazi do razrješenja tog problema. To je velika stvar za naše učenike koji će imati kvalitetne uslove za obrazovanje.

010

Direktor JU KSC Kakanj, Aldin Šljivo, nakon potpisan ugovora o izgradnji prve faze novog sportskog kompleksa je rekao:
- Hvala svima koji su do sada pomagali i imali razumjevanja u održavanju postojeće sportske dvorane. Taj objekat je izgrađen prije više od 30 godina, još je u funkciji i održivom stanju. Međutim masovan interes za njeno korištenje ne odgovara kapacitetima koje ima.Zato je izgradnja ovog sportskog kompleksa, od inicijative pa do ovog koraka, za svaku pohvalu jer će sportisti, rekretavci i učenici održavati i razvijati sportske aktivnosti.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u