KakanjLive | Srijeda, 08.07.2020. godine

Podizanje svijesti o dječijem raku

11.09.2019. - Gosti u uredu načelnika Općine Kakanj Aldina Šljive danas su bili direktor Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” Fikret Kubat i njegovi vrijedni aktivisti, a povodom kampanje podizanja svijesti o dječijem raku

djecijirak
Povod za posjetu je kampanja koja će u Kaknju biti realizirana 14. septembra kada će ispred pošte u terminu od 12:00 do 17:00 sati biti dijeljeni promotivni materijali i zlatne vrpce, dok će u Domu kulture Kakanj u 19:00 sati biti prikazan dokumentarni film “Velika bijela kuća”, koji govori o ličnim iskustvima mladih osoba i njihovim životnim borbama.
Radi se o mladim ljudima koji su pobijedili zloćudne bolesti i koji danas aktivno rade na podizanju svijesti o značaju i potrebi pružanja podrške djeci koja se liječe od raka.

Bila je ovo prilika da se napravi osvrt na dosadašnje aktivnosti i predstave planovi za budući period.
Septembar je mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, a simbolizira ga zlatna vrpca. Ovo je godišnji međunarodni mjesec tokom kojeg se aktivno prikuplja podrška, sredstva i podiže svijest o dječijem raku i njegovom utjecaju na život oboljelih i njihovih porodica. Osnovao ga je 2010. godine bivši američki predsjednik Barack Obama, a primarno ga obilježavaju domaće i međunarodne nevladine organizacije.

Ovogodišnji slogani kampanje su “Život poslije raka” i “Borba se nastavlja”.

Rak u djetinjstvu ostavlja duboke i trajne posljednice na rast i razvoj djece, kao i na njihove porodice i prijatelje. U periodu kada bi se mladi trebali fokusirati na polazak u školu, igru i druženje, ako imaju rak, njihov fokus je na lijekovima, operacijama i životu koji im je preostao.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u