KakanjLive | Subota, 04.07.2020. godine

Predstavljanje slikovnice Planeta je u opasnosti

06.06.2017. - JU „ Gradska biblioteka“ Kakanj - u okviru realizacije ekološkog projekta organizira program promocije eko - slikovnice„ zemlja je u opasnosti „ autorice Emine Škorić. Slikovnica će biti predstavljena u srijedu 7. Juna s početkom u 13,00 sati

slikovnicarijec

Nakon što je Gradska biblioteka sa istom autoricom i uz podršku Općine Kakanj već izdala ekološki priručniku za djecu "Kap vode na dlanu"“ u kojem je obrađena voda kao eko sistem, pristupilo se novom izdanju slikovnice koja tretira kruti otpad, smeće i probleme koji nastaju neadekvatnim tretmanom tog otpada.

Ekološko obrazovanje ima poseban značaj najviše kod mladih, jer su iskustva drugih zemalja pokazala da se edukacijom mladih još od najranijeg uzrasta formira neophodan nivo ekološke svijesti, a jedini strateški pouzdan način zaštite životne sredine za naredne generacije je formiranje ekološki obrazovane i odgovorne populacije koja je svjesna neophodnosti očuvanja životne sredine. Ovo je bio osnovni motiv za nastavak eko projekta Gradske biblioteke, i pošto je „Kap vode na dlanu“, autorice Emine Škorić u potpunosti opravdao zacrtane ciljeve, u Gradskoj biblioteci, ponovo uz pomoć Općine Kakanj i uz angažman istog autora, ovaj projekat nastavlja da živi.

Uoči ove prezentacije, u ime izdavača, Gradske biblioteke Kakanj Senad N. Čišija, kaže:
- Izradom, izdavanjem i štampom eko slikovnica obezbijeđuje se dio uvjeta za edukaciju djece o potrebi zaštite i unapređenja okoliša.Projekti koji kao rezultat imaju konkretan, opipljiv proizvod, u našem slučaju slikovnica, ima veliku mogućnost ponavljanja i multipliciranja rezultata projekta. Eko slikovnica ostaje u Gradskoj biblioteci, Školskim bibliotekama i porodičnim bibliotekama, kao trajni podsjetnik na potrebu ekološkog ponašanja i kao trajna mogućnost, da mu se djeca i mladi iznova vraćaju. Eko slikovnica postaje trajnim resursom iz kojeg će buduće generacije djece saznavati o okolinskim problemima i potrebi zaštite i unapređenja okoliša.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u