KakanjLive | Nedjelja, 12.07.2020. godine

Predstavljene knjige srednjovjekovne bosanske hiostorije

21.10.2016. - U četvrtak, 20.oktobra 2016.godine, u kultnom školskom Caffe baru “Evropa” koji djeluje pri Javnoj ustanovi Kulturno-sportski centar Kakanj upriličena je promocija nekoliko knjiga koje izdaje Društvo za proučavanje srednjovjekovne bosanske historije “Stanak”.

caffestanac

Organizator ovog događaja je Muzej Kaknja, a promocija je organizirana u okviru aktivnosti kojima se u Kaknju obilježavanja godišnjica smrti bosanske kraljice Katarine (25.10.1478).
Na promociji su predstavljena izdanja:Zbornik radova “Žene u srednjovjekovnoj Bosni”, urednika Emira O. Filipovića,, “Ćirilički epigrafski spomenici srednjovjekovne Bosne i Hercegovine”, autora Šefika Bešlagića i “Povratak Povelje kralja Dabiše. Izvršenje arhivskih sporazuma i restitucije građe”, autora Andreja Rodinisa.

O knjigama su govorili Emir O. Filipović, docent na Odsjeku za historiju pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Enes Dedić, student trećeg ciklusa studija na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu i uposlenik Instituta za historiju, te Dženan Dautović, student trećeg ciklusa studija na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

“Položaj žena u srednjovjekovnoj Bosni nije se puno razlikovao od položaja žena u ostatku Europe, međutim određene specifičnosti se mogu nazrijeti i može se vidjeti da je žena u pojedinim slučajevima imala poseban položaj. To se posebno odnosi na instituciju braka, jer u pojedinim izvorima možemo pročitati da žene nisu uzimane zbog miraza koji su sa sobom donosile u brak, nego zbog svog dobrog porijekla i zbog ljubavi. Brak u srednjovjekovnoj Bosni nije uvijek bio zajednica zasnovana na interesu nego se dokazuje da je bilo i ljubavi. S druge strane, veći broj primjera govori da su se brakovi razvrgavali i da je dolazilo do pucanja veza. Mi između ostalog, danas u Kaknju obilježavamo i smrt kraljice Katarine, možda neki ne znaju da prije nego se kraljica Katarina udala za kralja Tomaša on je bio oženjen, imao je i sina iz prvog braka. Taj brak je bio sklopljen po narodnom običaju, po običaju zemlje, dakle nije bio crkveni brak, ta veza je brzo razjedinjena i završena. Takvih primjera imamo više, krenuvši od plemića koji su imali više brakova i potomaka iz različitih brakova, ali su žene kao i u svim drugim periodima u historiji bile stub društva, stub porodice i kuće. Žene koje su imale niži društveni status su imale teži život, a imamo dokumente koji govore o bogatijim ženama iz plemićkog staleža, kako su uživale lagodniji život, imale na raspolaganju bogatstvo, nakit, a čak su se upuštale i u poslovne transakcije, uzimale novac i imale veće ovlasti nego neki muškarci”, rekao je Emir Filipović, docent na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

caffpromocija

U izjavi za medije Aldin Šljivo, direktor Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj, u čijem sastavu djeluje Muzej Kaknja, se osvrnuo na razloge zašto je promocija upriličena baš u kultnom školskom Caffe baru “Evropa” koji također djeluje u okviru Ustanove.
“Posebno nam je drago što smo ovu aktivnost realizovali baš u kultnom školskom centru “Europa” budući da nam je cilj da renovirani prostor ovog objekta koristimo u ovakve svrhe tj. da mlade generacije, ali i širu javnost usmjeravamo pozitivnim tokovima razvoja kulture i nauke. Ovakvom vrstom promocije danas smo pokazali da je kultni školski centar “Europa” mjesto gdje se pored zabave može širiti i znanje”, rekao je Šljivo.

U okviru aktivnosti na obilježavanju godišnjice smrti bosanske kraljica Katarine, Muzej Kaknja je u utorak 18.oktobra za učenike drugih i trećih razreda osnovne škole upriličio predavanje o Bobovcu, kraljici Katarini i srednjovjekovnom oružju, te radionicu pod nazivom “Izradi svoj mač”. Uz pomoć boja, naljepnica, kartona i drugih materijala učenici su na maštovit način izradili svoj mač, te su tako učili o historiji svoje domovine. Predavanje prilagođeno uzrastu djece održala je Jasmina Ferhatović, studentica druge godine Filozofskog fakulteta odsjek arheologija i članica arheološkog udruženja “Panteon”.

PRESS OPĆINE KAKANJ

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u