KakanjLive | Subota, 30.05.2020. godine

Predstavljeni popisani stećci na području Trstionice

03.08.2018. - Muzej Kaknja je, sedmog dana Kakanjskih dana, u Parku Doma kulture predstavio rezultate tromjesečnog „Popis stećaka na području općine Kakanj”

Riječ je o prvoj fazi ovog projekta. Predstavljanje urađenog posla odrađeno je na info plakatima, štampanjem prigodne brošure i video prezentacijom. Prije nego što su prisutni pogledali pripremljene prezentacije, grupa mladih ljudi, volontra, koja inače učestvuje i u popisu stećaka, u ambijentu kamenih spavača kakanjskog lapidarija govorila je prigodne stihove, a među njima posebno značajne, stihove Miroslava Krleže koji kažu: "Neka oprosti gospođa Europa, ona nema spomenike kulture. Pleme Inka u Americi ima spomenike, Egipat ima prave spomenike kulture. Neka oprosti gospođa Europa, samo Bosna ima spomenike. Stećke. Šta je stećak? Oličenje gorštaka Bosanca! Šta radi Bosanac na stećku? Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje, nigdje, nikad, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči i moli. Na kom je prikazan kao sužanj".

steccisljivoAldin Šljivo, najavio nastavak projekta, povhvalio volontere i stanovništvo

O projektu popisa stećaka i pripremljenoj prezentaciji govorili su direktor JU KSC Kakanj Aldin Šljivo i profesor arheologije Edin Bujak.

Direkto Šljivo je pored predstavljanja ovog projkta izrazio nadu da stanovnici Kaknja uživaju u sadržajima Kakanjskih dana, rekavši: „Nadam se da uživate u svim sadržajima Kkanjskih dana.Vjerujem da ste pronašli svoj put do svoje zabave, igre ili druženja. Popis stećaka je projekat koji je oprvobitno trebao trajati tri mjeseca. Stanje koje je uočeno na terenu produžilo je taj naš rok. Naišlo se na nove podatke, nove stećke i očigledno je da ćemo popis raditi u više faza.Završili smo područje u dolini Trstionice. Popisane su 22 nekropole na 16 lokaliteta.

Šljivo je istako da su stanovnici u mjestima gdje se obavljao popis izuzetno zainteresirani, susretljivi i da olakšavaju popis stećaka, te ih je pozvao da kontaktiraju Muzej i prijavljuju lokalitete na kojima se nalaze stećci kako bi u narednoj fazi još kvalitetnije nastavili ovaj posao. Pored stanovnika pohvalio je i volontere koji aktivno učestvuju u popisu stećaka.

steccibujalProfesor Edin Bujak istako doprinos Kaknja u očuvanju i evidentiranju historijskog nasljeđa

Profesor arheologije Edin Bujak između ostaloga je rekao da mu je zadovoljstvo ŠTO JE U Kaknju i što može govoriti o stećcima: „Kakanj je grad koji u posljednje vrijeme na području BiH, možda najviše ulaže u kulturne manifestacije, pa evo i u zaštiti kulturno historijskih spomenika i nasljeđa. Nasljeđe je zapravo to što mi jesmo i ništa nas drugo ne predstavlja u nekoj mjeri tako kao srednjovjekovni nadgrobni spomenici – stećci.To što je Kakanj uradio i što radi na području zaštite, valorizacije, evidencije i proučavanja srednjovjekovnih nadgrobnih spomemnika je sjajan posao“, rekao je Bujak.

Projekt popisa stećaka počeo je u mjesecu oktobru 2017. godine, a planirano je da se okonča u drugoj polovini 2018. godine, međutim zbog velikog broja stećaka koji nisu nigdje do sada evidentirani, a koje je stručni tim pronašao na terenu, projekat se nastavlja novim fazama. Dosadašnje aktivnosti, a koje je vodila arheologinja Adisa Lepić realizovane su kroz terenski obilazak nekropola i GPS snimanja. Terene su obilazili Stručni tim JU KSC Kakanj i učenici-volonteri iz osnovnih i srednjih škola sa područja općine Kakanj. Popis je odrađen na 22 od ukupno 71 kakanjske nekrople u sljedećim mjestima: Hrasno, Gornja Slapnica, Obre, Haljinići, Kraljeva Sutjeska, Ratanj, Seoce, Nažbilj, Lipnica, Bištrani, Pavlovići, Poljani, Veliki Trnovci i Ričica.

S.Sikira i K.Beganović/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u