KakanjLive | Nedjelja, 05.07.2020. godine

Prijem povodom završenih radova na parohijskom domu

14.10.2019. - U nedjelju 13. oktobra 2019. Godine, u prijepodnevnim satima u kakanjskoj Crkvi sv. apostola Petra i Pavla služena je Sveta liturgija nakon čega se pristupilo osvećenju obnovljenog parohijskog domaIsti dan u ranim večernjim satima održan je svečani prijem povodom završetka radova na rekonstrukciji parohijskog doma uz prisustvo gosta koji su ovom prilikom pozvani na ovu skromnu svečanost zahvalnosti svima koji su pomogli i svima koji će pomoći da kompletna finansijska sredstva za rekonstrukciju parohijskog doma budu obezbijeđena.

Svečani prijem nije imao masovni karakter. Skromno i dostojanstveno bili su tu nekadašnji predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić, u ime kantonalnog ministartsva unutrašnjih poslova Esnaf Buza, predsjedavajući Vijeća Općine Kakanj Slaven Katičić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj Sulejam ef. Čeliković, Fra. Željko Brkić, gvardijan Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci, direktor JP Grijanje Kakanj, Mirnes Bajtarević, pomoćnik načelnika Općine Kakaknj, Mirza Fazlić, direktor NTV IC Kakanj Almedin Trako...

Usljed izloženosti zubu vremena, ukazala se potreba da objekat parohiojskog doma bude rekonstruisan u svrhu što funkcionanijeg bogosluženja i pristupačnijeg obavljanja administrativnih i drugih poslova Srpske pravoslavne crkvene opštine Kakanj.

dragisacvjetkovic

Svoje zadovoljstvo, obavljenim poslom ne krije ni kakanjski paroh Dragiša Cvjetković: „Urađeno je mnogo. Ono što smo nekada na papiru gledali kao puke brojeve sada u prostoru dobiva svoj značaj. Izgrađena je sala u prizemlju koja će mnogo olakšati okupljanja za vrijeme naših praznika. Također, proširenjem na dodatne prostorije na spratu osiguran je funkcionalan životni prostor. Izražavam svoju zahvalnost svima koji su se odazvali, kao i onima koji su obećali pomoći. Parohijski dom nije bio ni devastiran niti srušen, pa da se radi o potpunoj obnovi, nego smo krenuli u proširenje kuće koja je davno izgrađena i vremenom postala prevaziđena u odnosu na potrebe i u odnosu na materijale koji se danas koriste u izgradnji. Veliko hvala našem načelniku, gospodinu Aldinu Šljivi, Kantonalnoj Vladi,  gospođi Elzani Neimarliji koja je bila zadužena za izradu projekta, te firmi „Trgošped“ kao izvođaču na čelu sa direktorom Isom Zaimovićem. Velika je ovo stvar za Kakanj, našu parohiju, pravoslavnu crkvu i narod koji ovdje živi. Ovo je još jedna u nizu obnova u našoj parohiji, nakon uređenja kapela i grobalja. Neizmjernu zahvalnost dugujem i našim dragim komšijama iz obližnjeg solitera i zgrada. Zaista nije prošao dan, a da neko ne donese kafu i osvježenje našim majstorima. To je Kakanj - mjesto koje ima dušu, ističe jerej Dragiša Cvjetković, paroh kakanjski.

Nedavno je o obnovi parohiojskog doma, govorio i načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo: “Drago mi je da je u praksi zaživjela inicijativa o rekonstrukciji i proširenju parohijskog doma u Kaknju. Najvažnija i najljepša vrijednost koju gradimo i njegujemo u Kaknju je suživot, solidarnost i beskrajno uvažavanje etnički drugog i drugačijeg. Sličnosti nas povezuju, a različitosti obogaćuju, to je naš moto”, rekao je načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo.

Rekonstrukcija parohijskog doma upečatljiv je primjer sinergijskog djelovanja u osnaživanju međureligijskih konekcija, ze koje se može reći da su potaknute u našem Kaknju. Lokalni privrednici u saradnji sa općinskom administracijom velikodušno su realizovali hvale vrijedan projekat rekonstrukcije i proširenja prostornih kapaciteta parohijskog doma uz pravoslavni hram svetih Apostola Petra i Pavla.

Crkvena imovina pravoslavnih vjernika nikada značajnije nije mijenjala svoj vanjski izgled niti interijer. Prema njoj se odnosilo s dužnom osjetljivošću i domaćinskom pažnjom, ma koliko su okolnosti i prilike datog vremena predstavljale izazov zdravom razumu. Tako su Kakanjci položili zahtjevan ispit ljudskosti i kozmopolitskog poimanja svijeta. Svaki pristup odstupajući od tog naprosto nije postojao. Mjesta u gradu rudara, bogate historije i izuzetnih prirodnih atrakcija i talenata ima, bilo je i bit će za sve čovjekoljube i slobodarski orijentisane pojedince. Stoga kakanjski putokaz zavrjeđuje biti potcrtan na svijetloj karti međukulturalnog dijaloga, a slijediti njegove koordinate znači obezbijediti vizu za budućnost u evropskim okvirima.

A.Zekić i M.Imamović/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u