KakanjLive | Nedjelja, 25.10.2020. godine

Rale i ekipa žele osvojiti svjetski vrh radioamaterizma

22.09.2016. - Najuspješniji kakanjski i jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih radioamatera Rasim Čolak Rale i ove godine učestvuje na najprestižnijem svjetskom takmičenju. Ispratili smo ga uz ovaj razgovor i najbolje želje. Sretno Rale.

raleradioamaterRasim Čolak - Rale

Svjetsko takmičenje u digitalnim komunikacijama pod nazivom „CQ WORLD WIDE RTTY” održava se svake godine posljednjeg vikenda u septembru. Takmičenje privlači više od 15.000 učesnika iz cijelog svijeta. Organizira se sa posebnih lokacija, koje imaju najbolje uvjete u jednom regionu i tom prilikom se radioamateri iz više država udružuju u jednu ekipu kako bi u radioamaterskom digitalnom svijetu pokazali umijeće uspostavljanja veza. Prošle godine u jednoj takvoj ekipi, bio je i naš sigrađanin Rasim Čolak - Rale, i ove će godine, opet. Lokacija je Boka kotorska u Crnoj Gori, a takmičenje na kojem je njegov tim prošle godine zauzeo drugo mjesto, počinje u subotu 24. septembra. Ovim razgovorom, ispratili smo Raleta u Crnu Goru i zaželili da ove godine njegava ekipa bude prvoplasirana.Na početku smo ga pitali odkuda i od kada je u radioamaterizmu?

Rale:U radioamaterizmu sam od 2004. godine. Bilo je to u Osnovnoj školi "Hamdija Kreševljaković". Poslije godinu dana obuke imali smo testiranje za tadašnju C klasu, a pošto su izmjenjena pravila to je danas Prva klasa. Tada sam dobio svoj prvi pozivni znak i ustvari ta 2005. se može uzeti kao godina kada postajem radioamater. Znači u ovom svijetu sam punih deset godina i nešto malo duže.

KL:Šta je Tvoje osnovno zanimanje?

RaleZavršio sam ugostiteljsku školu. Nije to bilo slučajno. Bila je to ljubav prema kuhinji, ali vjerujte isto tako sam osjećao i radioamaterizam. Te srednjoškolske godine su vrijeme kada sam baš zagrizao u ovaj hobi koji je raznosvrstan. Nije to samo sjesti za radiostanicu i uspostavljati veze. Zanimljiva je konstruktorska sekcija. Prave se antene, razni elektronski sklopovi i tome slično. Radiogoniometrija je spoj tehnike i sporta. Zanimljivo je biti radioamater. Tu su druženja, takmičenja.

KL: Koja su Ti takmičarska iskustva?

Rale: Ove godine sam imao priliku da odem na Balkansko prvenstvo u ARG-u, u Crnu Goru na Cetinje. Učestvovao sam u najtežoj kategoriji i bio drugi. To nije loše. Mi se individualno takmičimo, ali naš nastup i zapažen rezultat je dobra reklama za Klub, za grad iz kojeg dolazimo na kraju krajeva, ako je međunardno takmičenje onda je to dobro i za Bosnu i Hercegovinu. Kakanjski radioklub je u posljednjih pet godina jedan od tri najbolja bh. kluba u ARG-u.

KL: I prošle godine si bio u Crnoj Gori. Ponovo ideš u Crnu GoruZašto?

Rale: Prošle godine sam se prijavio preko Saveza BiH koji je dobio pozivod unije IARU (Internacionalna radioamaterska unija). Mi smo u regionu koji obuhvata Evropu, Afriku i dio Azije. Radilo se o svjetskom takmičenju u digitalnim komunikacijama koje se odvijalo sa jedne od pet top lokacija u Evropi, gdje sam zajedno sa još trojicom kolega iz tri bh. radio kluba otišao na to takmičenje. Dole smo bili u timu zajedno sa Slovencima, Englezima, domaćinima iz Crne Gore i sa Srbijom. Zajedno smo ostvarili drugo mjesto u Svijetu i Evropi. Napravili smo dobar rezultat i naučili raditi na digitalnim uređajima. Dio takve digitalne opreme uz pomoć Tvornice cementa smo nabavili i za naš radio klub. Ove godine sam se ponovio prijavio i evo odlazim u Boku kotorsku. Nadam se da ćemo ove godine biti prvaci takmičenja.

KLJe si li zaposlen ?

Rale: Ne. Nažalost nigdje ne radim. Takva su vremena. Slušajući starije operatore iz Kluba koji su svoje znanje prenijeli na nas mlade, rekao bih posebno na mene, a onda ja na sadašnju mladost našeg Kluba, među kojima su brojni uspješni argeisti, zatim vrsni operatori, onda i konstruktori. Nekada su se takvi ljudi zapošljavali u strukturama Civilne zaštite, u nekim Centrima veze, nažalost toga danas nema.

ralecolakRale očekuje da će biti nastavljena modernizacija opreme u kakanjskom radio klubu

KL: Komparativno, današnji radioamater i radioamater u vremenu, recimo kada je radio klub bio smješten u kakanjskom Domu kulture?

Rale: Bilo je to davno. Nisam sudionik toga vremena, ali sam gledao fotografije prostorija i uređaja Radio kluba iz prošlog stoljeća smještenog u Domu kulture. Mogu vam reći da se radioamater danas dobro koristi bar jednim starnim jezikom. Uglavnom svi govorimo engleski jezik ili poznajemo osnove engleskog jezika, što je dovoljno za ostvarivanje veze s radiometerima u svijetu. Međutim radioamaterizam omogućava da naučiš osnovno komuniciranja na pet ili deset stranih jezika. Ja sam to naučio. Pet -šest rečenica za susret na radio talasima. To ima privlačnost i draž jaču od komunikacije koju pruža internet. Znate, ovdje čujete zujanje radiostanice i signal dopre tamo i gdje nema interneta. To su neke pojave koje su slične i specifično različite u poređenju radioamatera nekada i danas.

KL: Pored poznavanja jezika, koja su profesionalana zanimanja potrebne radioamateru?

Rale: Radioamaterizmu je najbliža elektrotehnika. Mi konstruišeme neke sklopove, tipa zujalice za rad Morzeovom telegrafijom. Popravljamo elektronske dijelove u našim uređajima. Znači eleketrorničari i električari su najbliži radioamaterizmu. Međutim u našem Klubu ima i ekonomista, bankara, gimnazijalaca, ali su to većinom elektrotehničari. Radioamater je kompletna ličnost i kao stručnjak i kao čovjek. Nije to samo, eto on se nečim bavi. To je čovjek koji poznaje elektroniku, mehaniku, jezik, mora biti komunikativan, elokventan. Radioamater je zaista kompletna ličnost.

KL:Osjećaš li se baš tako?

Rale: To jeste svaki radioamater, ne samo ja. Treba reći i da smo humanisti. Sjetite se vremenskih nepogoda, poplava, klizišta od prije dvije godine. Nema struje, nema interneta, a mi se organizovali, aktivirali sredstva veze i pomažemo kako ugroženima tako i onim organizacijama koje su trebale informacije o nastradalima. I sve to radimo još veoma starom i dotrajalom opremom.

ralecementRasim Čolak i predsjednik Kluba Hajrudin Kubat su inicirali i predložili uključivanje u projekat Živi svijet kamenoloma

KL:Kakva je oprema danas i kako je nabavljate ?

RaleNama treba savremenija oprema. Stanice proizvedene u posljednjih pet godina nude puno toga više nego stanice iz osamdesetih koje mi koristimo. Imamo u planu nabaviti jednu savremenu stanicu, koja ima digitalni način rada koja nam može omogućiti više vrsta rada. Nama Tvornica cementa pomaže godinama u nabvljanju opreme. Ove godine su nam nabavili jedan mikro interfejs, jedan elektronski sklop koji služi za sve vrste rada: morseov kod, digitala, telefonija. To je jedno pomagalo, kontroler koji se spaja sa radio stanicom i računarom. Upravo nabavkom ove opreme osmislili smo i predložili Tvornici cementa da se uključimo u njihov takmičarski projekat Živi svijet kamenoloma i da ga putem radioamatare promovišemo širom Planete.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u