KakanjLive | Ponedjeljak, 26.10.2020. godine

ROŽAJAC-Cilj nam je održati stabilnost i ugled Kluba

29.05.2018. - Prošle je sedmice izabrano novo rukovodstvo Košarkaškog kluba Kakanj. Na čelu Upravnog odbora je Nedžad Rožajac, diplomirani inženjer građevine, vlasnik firme MODUS i strastveni zaljubljenik u košarku i KK Kakanj. Između ostaloga rekao nam je da novi Upravni odbor ima cilj ali i da može održati stabilnost i ugled Košarkaškog kluba Kakanj

rozajacnedzadNedžad Rožajac, predsjednik Upravnog odbora KK Kakanj

Nedžad Rožajac, od prošle sedmice predsjednik je Upravnog odbora Košarkaškog kluba Kakanj. Iznenada i neočekivno ovaj mladi čovjek došao je u poziciju da vodi Klub za kojeg ga veže ljubav iz djetinjstva, mladalački igrački staž i emocije sa tribina. To i nije loše, međutim, Klub koji posljednjih nekoliko godina igra jednu od najznačajnijih uloga u košarkaškom prvenstvu BiH, treba vođu koji može obezbijediti kontinuitet, a u tome presudnu ulogu pored ljubavi ima i pamet i novac. Stiče se doajam da se novoizabranim Upravnim odborom ipak sve poklopilo. O upravljačkim kadrovskim promjenama i bliskoj budućnosti Košarkaškog kluba Kakanj, razgovarali smo sa novim predsjednikom. Prije ispisivanja tih redaka, prvo ćemo predstaviti gospodina Rožajca.
Rođen je u Kaknju 21. marta 1988. godine. Osnovno obrazovanje je stekao u O.Š. „Hamdija Kreševljaković“, a srednjoškolsko u Gimnaziji „Muhsin Rizvić“. Diplomirao je na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a zaposlio se tokom pete godine studija. Do studentskih dana igrao je plejmejkera u KK Kakanj. Seniorima je priključen kao kadet. Nastupao je u A2 i A1 košarkaškom prvenstvu BiH, a kompleksne studijske obaveze odvojile su ga od aktivnog igranja godinu dana prije ulaska kakanjskih košarkaša u naš najelitniji rang. Tri godine je u EURO-ASFALTU obavljao poslove građevinskog inženjera na izgradnji autoputa i to dionicama vezanim za Tarčin, Bijaču i tunel Vijenac. Od 2015. godine je odlučio da svoj poduzetni duh usmjeri ka osnivanju vlastite firme. Tako je postao osnivač i direktor preduzeća za projektovanje, nadzor i konsalting pod nazivom MODUS. Poslije toga realizira poslove vezane za Kakanj: Projekat saobraćajnice od nove zgrade općine Kakanj do gradskog parka, zatim idejni i glavni projekat saobraćajnice Donji Kakanj-Brnjic, a tu je i i projekat Rekonstrukcije glavne saobraćajnice u centralnom dijelu grada koji se upravo realizira.

Dijete Kluba


O svojim prvim košarkaškim sjećanjima i koracima, predsjednik KK Kakanj ovako govori:
- Bio sam dijete. Ali ono, pravo dijete i od tada pamtim Košarkaški klub Termoelektrana. Ipak nisam bio toliko mali da ne pamtim gašenje ovog Kluba. Nestanak KK Termoelektrana, nije bio i nestanak košarke u Kaknju. Košarkašku abecedu sam počeo savladavati u Školi košarke, kod Samira Lušje, sada mog prvog saradnika u Upravnom odboru Kluba, a bio je prvi saradnik i dosadašnjem predsjedniku Mevludinu Delibašiću. Upravo je gospodin Delibašić sa Midhatom Hodžićem, ubrzo osnovao KK Kakanj i u ovom klubu sam prošao mlađe selekcije, a za senire počeo sam igrati kao kadet. Igrao sam u timovima koje su trenirali profesor Irfan Hasagić i bivši košarkaš Kluba Jakub Genjac.

KL: Kako je došlo do inicijative ili ideje da budeš kandidat za predsjednika Upravnog odbora KK Kakanj?
ROŽAJAC: Sa najavom gospodina Mevludina Delibašića da se povlači iz Kluba, stariji članovi Upravnog odbora, a koji su i dalje ostali u njegovom sastavu, odlučili su da izvjestan broj mladih ljudi, danas na različite načine profesinalno uspješnih, uvrste u rukovodstvo Kluba. Ideju smo prihvatili i tu su zajedno sa mnom: Dženan Hadžić, Amar Herceglija, Kenan Kadić, Alen Josipović i Dinko Alešević. Svi smo igrali za KK Kakanj, izuzev Mahira Sikire, i u tome vidim kvalitetnu dopunu Upravnog odbora. Dogovoreno je da mi na sebe preuzmemo organizacijski, operatvni dio posla uz Samira Lušiju koji je potpredsjednik Upravnog odbora, odličan operativac sa velikim iskustvom u vođenju Kluba. Te operativne obaveze podrazumijevaju vođenje ne samo poslova seniorskog tima, već i vođenje kompletnog omladinskog pogona. Uz iskusne članove Uprave, koji su poslije Skupštine ostali u njenom sastavu, mi ćemo pravilno raspodjeliti i obaveze i odgovornosti. Našim ulaskom u upravu ulazi nova energija koju vodi ljubav i emocije prema Klubu, a ostatak Uprave ima iskustvo upravljanja koje će obezbjediti uspješan prolazak kroz ovu sezonu.

rozajacosmjehRožajac uz vedar optimizam kaže da svaki naredni korak Uprave zavisi od odluke Josipa Pandže

KL: Da li ste počeli poslove bitne za početak sezone?
ROŽAJAC: Jesmo. Odlučili smo prvo definirati status trenera Josipa Pandže. Do polovine idućeg mjeseca i mi i Pandža trebamo znati na čemu smo. Naša ponuda je saopštena treneru kojeg cijenimo i volimo. On je naša najveća želja. Prvi razgovori i prvi korak sa obe strane je napravljen. Ostali su još neki detalji. Od toga šta će odlučiti Pandža zavise svi naši naredni koraci. Mi ga želimo zadržati zajedno sa kosturom tima koji je u Kaknju duži vremenski period. Osam igrača ima potpisane ugovore i sa svima ćemo razgovarati kada budemo znali šta je odlučio trener. Bez dogovora sa trenerom, bio to Pandža ili neko drugi, ne može se ući u selekciju za novu sezonu niti se može planirati trenažni proces. Da se razumijemo ovaj Klub nikada nije nikoga zaustavljao, niti je bilo kome pravio problem ukoliko je imao bolje uslove, posebno kada je riječ o odlasku u inostranstvo. Toga principa, u interesu košarkaša i trenera koji mogu imati bolje uvjete, mi ćemo se i dalje držati.

Dogovor i izvršavanje ugovornih obaveza

KL: Šta KK Kakanj može garantovati trenerima i košarkašima?
ROŽAJAC: Ovaj Klub je godinama egzistirao na realnom budžetu. Nikome ništa nećemo obećavati, davati, niti potpisivati što nismo u mogućnosti. Ono što se dogovori i potpiše i dalje će biti naša upravljačka svetinja i želimo sačuvati imidž kluba koji ispunjava preuzete obaveze. Budžet za nerednu sezonu je definisan i obezbijeđen. Zavisno od toga kako se bude odvijala situacija u drugim klubovima i šta drugi klubovi budu mogli realizovati prema igračima taj budžet možda može održati dostignute takmičarske rezultate ali u svakom slučaju biće dovoljan da redovno ispoštujemo sve što se dogovorimo sa igračima i trenerima, dok će ambicije odrediti pripremni period i tok sezone. Mi smo u prethodnim sezonama imali igrače koji su mogli otići igrati za bolje uslove i više novca, ali nisu jer su ovdje imali sve na vrijeme i redovno. To je praksa od koje nećemo odstupiti i zato ćemo praviti tim na budžetu koji je već obezbijeđen. Ko želi igrati u Kaknju treba se prilagoditi projektovanom budžetu.

KL: Kako doživljavate odlazak Mevludina Delibašića i ostale promjene u Upravnom odboru Kluba?
ROŽAJAC: Košarkaški Klub Kakanj nikome nije zatvorio vrata, ali ni Mevludin Delibašić nije zatvorio vrata Košarkaškom klubu, a ni nama koji smo ostali da radimo njegov posao. Neko ko poznaje koliku ljubav Mevludin ima prema košarci i ovom Klubu zna da njegovo odstupanje nije potpuno distanciranje od Kluba. To je stvarnost i tako je doživljavamo. O drugim promjenama već sam govorio. Motiv za podmalađivanje Upravnog odbora je jasan, a na nama je zajedno sa svim dosadašnjim sponzorima te sa načelnikom općine Nerminom Mandrom i članovima uprave od iskustva: Isom Zaimovićem, Izudinom Neimarlijom, Midhatom Hodžićem, Samirom Lušijom, Igorom Andrijevićem, Mensurom Muftićem da obezbjeđujemo što više finansijskih izvora koji će biti opravdani rezultatima kako seniora tako i mlađih pogona, a na zadovoljstvo navijača, igrača, trenera i građana Kaknja. 

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u