KakanjLive | Petak, 23.10.2020. godine

Sarajlić-SDP će ponuditi mandatara ZDK

03.01.2019. - Begić je na sjednici Predsjedništva KOSDP-a ZDK početkom prošle sedmice dobio podršku 10 od 12 općinskih organizacija te stranke, ali još niko nije donio 18 potpisa za mandatara Vlade ZDK prtedjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ismet Sarajlić kaže da je Prilično siguran da će SDP ponuditi mandatara ZDK, ali da to neće biti Senaid Begić

ismetsarajlicvlastIsmet Sarajlić

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Zeničko-dobojskog kantona Senaid Begić neće biti kandidat te partije i koalicije sedam stranaka za mandatara nove Vlade ZDK, kazao je Feni predsjedavajući Skupštine ZDK Ismet Sarajlić.

Begić je na sjednici Predsjedništva KOSDP-a ZDK početkom prošle sedmice dobio podršku 10 od 12 općinskih organizacija te stranke, ali još niko nije donio 18 potpisa za mandatara Vlade ZDK.

- Mislim da su bili neki pregovori tokom vikenda, to je informacija s kojom ja raspolažem. Tako da će se taj proces sada maksimalno ubrzati. Očekujem da bi se u prvoj polovici januara mogao pojaviti mandatar s 18 potpisa i da se, onda, uđe u taj proces izbora mandatara i nove Vlade. Prilično sam siguran da će SDP ponuditi mandatara, ali da to neće biti Senaid Begić. Ovo je neformalno, ali prilično pouzdano - kaže Sarajlić, koji dodaje kako je lično razgovarao s Begićem, koji mu je u tom razgovoru izrazio želju da ne bude kandidat za mandatara.

Sada je, ističe Sarajlić, na strukturama SDP-a da odluče koga će ponuditi kao kandidata za mandatara, ali da on smatra kako će i proces izbora mandatara, a možda nove Vlade ZDK, ipak završiti u januaru. Sarajlić smatra da koalicija SDP, Nezavisni blok, DF, SBB, A-SDA, Naša stranka i Stranka za BiH, koja ima 21 od 35 mandata u Skupštini ZDK, nije upitna te da će ponuditi kandidata za mandatara Vlade ZDK.

Centralna izborna komisija ovjerila je liste kandidata iz ZDK-a za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH pa sada više nema prepreka za sazivanje nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine ZDK, sa samo tom jednom tačkom dnevnog reda, čime bi bio otkočen i proces izbora mandatara i nove Vlade ZDK.

- Kolegij će biti ovih dana, a od političke volje unutar Kolegija zavisit će kada će biti zakazan nastavak sjednice sa ovom tačkom. Ja se nadam, tako sam i predvidio, da to bude 10. januara. Dan gore ili dole, o čemu će odluku donijeti Kolegij. Mislim da bismo mogli birati među prvim kantonima koji je završio taj proces - ističe Sarajlić, koji dodaje da su bili prvi kanton kojem je CIKBiH ovjerio 11 kandidatskih listi.

Liste iz Skupštine ZDK su predložili: Ramo Isak (A-SDA), Edin Arnaut (DF), Meldina Ugarak (SBB), Jasmin Duvnjak i Ćazim Huskić (SDA), Amer Ahmić (Nezavisni blok) i Jasminko Kapić (SDP), koji će se boriti za tri mjesta namijenjena za Klub Bošnjaka.

Za jedno mjesto za Klub Hrvata borit će se Vlasta Kalas (DF), Ivo Tadić (HDZ) i Vedran Kaser (SDP), a jedini zastupnik i kandidat za Klub Srba bit će Mladen Simić (SDP). Skupština ZDK nema zstupnika iz reda ostalih pa ta pozicija neće biti ni popunjena iz tog kantona.

Vezani tekst: ZAŠTO NIJE FORMIRANA VLAST U ZDK

Izvor: OSLOBOĐENJE PORTAL

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u