KakanjLive | Petak, 29.05.2020. godine

Sjajna sezona kuglaša Rudara

19.12.2018. - Osvajanjem naslova jesenjeg prvaka Premijer lige BiH bez poraza, plasmanom na četvrto mjesto na XVII Pokal Cup 2018.u Apatinu,gdje su oborili klupski rekord(3.559 čunjeva) i izborili vizu za Ligu prvaka, kuglaši Rudara na impresivan način okončali jednu od najuspješnijih sezona

Kuglaši Rudara u Berlinu

Kuglanje u Kaknju ima dugu i bogatu tradiciju. Temelje ovog uzornog sportskog kolektiva postavili su prvi predsjednik Franjo Traup i trener Ivo Tvrtković davne, 1947.godine. Starije generacije pamte sjajne rezultate u bivšoj državi, od kojih su najveći oni Lenka Gujića iz 1960.godine na pojedinačnom prvenstvu Jugoslavije u Zagrebu, kada je sa 837 oborenih čunjeva osvojio drugo mjesto, zatim Dragana Koprivice, koji je na pojedinačnom prvenstvu  u Goraždu 1981.godine sa 913 čunjeva postao omladinski prvak BiH, te osvajanje drugog mjesta na takmičenju parova na nivou Jugoslavije 1988.godine u Splitu, na kojem su Mehmed Bajtarević(932) i Fahrudin Herenda(887) oborili 1819 čunjeva.

Kuglaši Rudara nastavili su sjajnim uspjesima u prvim poslijeratnim takmičenjima. Titulu prvaka BiH osvajali su 1997. 1999. i 2000.godine i predstavljali našu zemlju na Svjetskim prvenstvima.Imali su kuglaši Rudara još dosta zapaženih rezultata , ali i padova, na koje su uticali brojni faktori.Prije svega,nedostak vlastite kuglane, besparica i loše rukovođenje. Stagnacija je zaustavljena dolaskom novog rukovodstva na čelu sa Hasanom Čauševićem i rekonstrukcijom kuglane, čime su stvoreni preduvjeti za povratak na stare staze uspjeha. U 2016.naši kuglaši su bili pobjednici Kupa Federacije BiH, dok  su zadnje tri prvenstvene sezone bili  treći u veoma jakoj konkurenciji. Polako su stasavali i hvatali zamah za veći podvig. U jesenjem dijelu tekuće sezone bljesnuli su punim sjajem.Ostvarili su deset pobjeda i jedan remi (na gostovanju u Posušju 4:4) i s bodom prednosti nad aktualnim prvakom,ekipom banjalučke Revite, osvojili naslov jesenjeg prvaka. Da ovi sjajni rezultati nisu plod slučajnosti , izabranici trenerskog tandema Zec-Bajtarević dokazali su na eurosceni, na XVII Pokal Cupu 2018.godine u Apatinu, gdje su u konkurenciji 24 ekipe zauzeli četvrto mjesto i izborili plasman u Ligi prvaka. U Apatinu su oborili klupski rekord od 3.559 čunjeva. Nažalost, nisu bili miljenici žrijeba jer su u osmini finala Lige prvaka za protivnika dobili jednu od najboljih svjetskih ekipa, Zerbst iz Berlina, protiv kojeg su u dva susreta osvojili samo jedan meč-poen premda su bili tako blizu još kojem(Karzić u Berlinu i Bešić u revanšu u Kaknju).

Trener Sejid Zec, koji je na ovoj funkciji naslijedio legendarnog Mehmeda Bajtarevića, popularnog Bajdu, može biti ponosan na svoje igrače, koji su s izuzetkom Nermina Hrustemovića iz Vogošće,ponikli i stasali u vlastitim redovima, što može poslužiti za primjer ostalim klubovima.

sejidzec

-Zajedništvo je naš najveći adut. Atmosfera u klubu i oko kluba je zaista kako se samo poželjeti može.Moji igrači su čisti amateri,ali svoj zadatak odrađuju profesionalno. Sezonu smo završili bez kiksa. Igramo bez opterećenja, samopouzdanje je na vrhuncu i kada postoji kontinuitet, a mi ga doista imamo, onda dođe i forma i rezultat. Treba znati da imamo skučen fond igrača i da su teret sezone iznijela samo  osmerica. Mnogo nam je nedostajao Eldar Turudija, koji zbog obaveza na Policijskoj akademiji ne može trenirati i nastupati, ali tu mladi Kemal Karahodžić i iskusni Mensur Bajtarević, koji su naizmjenično „uskakali“ u postavu i dali značajan doprinos ostvarenim rezultatima, koji su iznad očekivanja, smatra prvi trener Sejid Zec.

Ekipu su predvodili  reprezentativci Dinko Dundić , Muamer Bešić i Nermin Hrustemović, zatim standardno uspješni Amar Alagić i kapiten Vedad Karzić, dok su Eldar Turudija, Kemal Karahodžić i Mensur Bajtarervić, koji obnaša i dužnost sekretara kluba, bili šesti  član startne postave. Rekli bih smo; četa mala , ali odabrana !

S obzirom na ostvarene rezultate u ovoj godini , te atmosferu koja vlada u klubu, s pravom se mogu očekivati još veći uspjesi. Cilj je osvajanje titule prvaka i to ne kriju u redovima najuspješnijeg kakanjskog sportskog kolektiva.

Najstariji i najiskusniji igrač, kapiten Vedad Karzić, koji je bio dio šampionskog  tima 1997.godine, smatra da je ova generacija stasala i da može zadržati vodeću poziciju i postatti novi državni prvak.

-Ako nastavimo sa ovakvim elanom i dobrim igrama,a nema razloga da tako ne bude, uvjeren sam da ćemo biti prvaci. Imamo jakog konkurenta u ekipi Revite, ali ja sam optimista i mislim da smo kadri da možemo sačuvati vodeću poziciju i ostvariti željeni cilj. Ne pamtim kada je atmosfera u klubu bila bolja, sve je na zavidnoj visini, treniramo kvalitetno, družimo se i poštujemo jedan drugog, uvažavamo naše trenere Zeca i Saudina Bajtarevića, a posebno predsjednika Hasana Čauševića, čijim je dolaskom na čelo kluba mnogo toga promijenjeno i njemu svakako pripadaju velike zasluge što smo ponovo u vrhu bh.kuglanja, kaže kapiten ekipe Rudara Vedad Karzić, za kojeg se može reći ona poznata sintagma  za vino „što stariji to bolji“.

Kuglaši Rudara skoro da i nisu imali odmora. Uskoro slijede nastupi u pojedinačnoj konkurenciji u kojima će svi imati priliku da se pokažu i dokažu da su među najboljima u Federaciji i Bosni i Hercegovini.

U nastavku sezone mogu se očekivati i neka osvježenja u igračkom kadru. Očekuje se povratak s posudbe Dženana Safundžije(Željezničar) i Kemala Lipovače(Čelik), a svakako bi dobro došli i bivši igrači Dženan Rahman i Hajrudin Bećirhodžić, koji već nekoliko sezona s dosta uspjeha nastupaju u sarajevskom Željezničaru.

M.Komšo/KakanjLive   

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u