KakanjLive | Subota, 30.05.2020. godine

Skupština ZDK-a dobila licencu za sistem eParlament

01.08.2018. - Današnja 63. sjednica Skupštine Zeničko – dobojskog kantona počela je raditi primjenom informacionog sistema eParlament, a licencu kakanjske firme Synergy Soft za korištenje sistema predsjedavajućem Skupštine Jasminu Duvnajku uručio je zamjenik šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Alexander Chuplygin

urucivanjelicenceUručivanje licence u trenutku kada se na laptop uređajima zastupnika Skupštine i na dva ekrana vide  izvedene akcije prijavljivanja prisustva

Zamjenik šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Alexander Chuplygin je, nakon sastanka s predsjedavajućim Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (SZDK) Jasminom Duvnjakom, na početku današnje sjednice Skupštine uručio svom domaćinu licencu za korištenje informacionog sistema “eParlament”.

Sistem je na početku sjednice isproban ustanovljavanjem kvoruma. Prisutni zastupnici su posredstvom klika na svom laptopu prijavili prisustvo, a sistem je u roku od nekoliko sekundi registrovao, imenom i prezimenom da se na sjednici nalazi 26 od 35 zastupnika.

Realizaciju ovog projekta pomogla je Misija OSCE-a BiH. Zamjenik šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Alexander Chuplygin je prilikom uručivanja licence rekao da je radostan što prisustvuje implementaciji informacionog sistema “eParlament” i naglasio da Misija OSCE-a uspješno surađuje sa Skupštinom i Kolegijem ZDK – istakao je Chuplygin, a na uvođenju ovog sisgtema intenzivno su radili nekoliko posljednjih mjeseci, dok se prvi puta na ovu temu razgovaralo još prije par godsina. „Zeničko-dobojski je prvi kanton u Federaciji BiH koji uvodi sistem “eParlament” i digitalizuje svoj rad – naglasio je Chuplygin, dodajući da su i druge kantonalne skupštine izrazile spremnost da implementiraju ovaj sistem.

Predsjedavajući Skupštine ZDK-a Jasmin Duvnjak izrazio je nadu da će zastupnici ovog, a pogotovo narednog saziva, iskoristiti sve benefite ovog sistema. To su, kazao je, fukconalnost, transparentnost i odgovornost.Zastupnici su na prošloj sjednici izglasali implementaciju ovog sistema i tom prilikom izmjenili i Poslovnik o radu Skupštine, kako bi današnja sjednica mogla biti održana korištenjem eParlamenta.

Sistem eParlament, prva u BiH počela je primjenjivati Općina Kakanj, a radi se o domaćem i kakanjskom proizvodu informatičke firme Synergy Soft d.o.o. Kakanj.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u