KakanjLive | Petak, 05.06.2020. godine

Snimljena prva kakanjska radio drama

14.11.2017. - Javno slušanje prve kakanjske radio drame „Aladin“ uz razgovor i video projekcije sa snimanja, zakazano je u subotu 18. novembra

radiodrama2Sa snimanja radio drame Aladin

Premijerno javno slušanje prve radio drame za djecu i odrasle snimljene u Kaknju je ujedno i prvo javno slušanje radio drame koje se dešava u Kaknju, planirano je za 18.11.2017. sa početkomu 17:00 sati u maloj sali KSC Kakanj.
Radio drama „Aladin“ koju su nekoliko mjeseci pripremali u UG „Alternative“ Kakanj, prva je radio drama uvrštena u program Evropske noći teatra u BiH.
Radio drama “Aladin” je savremena bajka koja djeci i odraslima omogućava identifikaciju sa situacijama iz porodične i političke svakodnevnice koju žive. Aladin ipak ostaje samo bajka jer se moć Aladinove lampe, odnosno duha Džin-Džina – mogućnost da se običnom čovjeku ostvari san, ispuni jedna ili tri životne želje – iskorištava u svrhu prevladavanja pozitivnih životnih vrijednosti i sretnog završetka.

radiodrama1

Radio drama „Aladin“ nastala je u okviru projekta: „Kreativni centar – mjesto prevencije rodno zasnovanog nasilja“ u implementaciji UG „Alternative“ Kakanj u partnerstvu sa JU KSC Kakanj. Projekat je podržan sredstvima IN Fondacije – Fondacije za unapređenje socijalne uključenosti djece i mladih u BiH, i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

U drami glume djeca učenici nižih razreda osnovnih škola pa je i po tome drama posebna. U UG „Alternative“ vjeruju da će radio drama potaći vršnjeke djece glumaca ali i one starije da s više pažnje slušaju radio drame jer im radio kao medij omogućava da uz glasove i zvučne efekte sami kreiraju slike radnje koja se u drami odvija.

Adaptaciju istoimene bajke iz „1001 noći“ potpisuje: Nenad Veličković (Igre za djecu i pozorište. Producenti: Maksuma Topalović i Aldin Šljivo.Režija: Mirza Bajramović. Muzika: Darko Lekić. Tonski zapis i montaža: Duško Kordić. Inspicijent (asistent): Naida Bukvić.

radiodrama3

Igraju: Amer Jašarspahić, Melika Haračić, Ena Delibašić, Nađa Delibašić, Danijal Dizdarević, Fatima Delibašić, Berin Provalić, Faris Berbić, Arman Kalin, Hamza Berbić, Fatih Haračić i Faris Čizmić.

KakanjLive/Alternative/JU KSC

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u