KakanjLive | Nedjelja, 12.07.2020. godine

Solidan učinak Bešića i Dundića na Svjetskom prvenstvu

12.06.2017. - Na nedavno održanom sedmom Svjetskom prvenstvu u njemačkom gradu Detenhajmu, u reprezentaciji Bosne i Hercegovine bila su čak tri kuglaša Rudara: Muamer Bešić, Dinko Dundić i Nermin Hrustemović, od kojih su prva dvojica nastupila u sva stri susreta i ostvarila solidan učinak

dinko_muamer Dinko Dundić i Muamer Bešić

Reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja je zbog teške materijalne situacije u zadnji čas uspjela da otputuje na ovo Svjetko prvenstvo, za razliku od nekih prošlih putovanja nije se rezultatski obrukala i uz malo više sreće u susretima protiv reprezentacija Austrije i Italije, mogla se proslaviti. Presudila je prva utakmica protiv Austrije u kojoj je Ivanu Petricu nedostajalo samo 4 čunja da se meč završi 4:4 umjesto poraza(3:5). Poene za BiH osvojili su Kakanjci Muamer Bešić sa rekordnih 653 oborenih čunjeva i Dinko Dundić(603) i te internacionalac Darko Lotina (630). U drugom meču protiv Hrvatske selektor Đorđe Paštar je zamjenio najmlađeg Miodraga Trklju sa Nerminom Hrustemović koji je imao najslabiji učinak, jer je oborio samo 563 čunja. Objektivno , od ovog meča se nije ni moglo puno očekivati jer Hrvatska objektivno bolja ekipa. Marko Trklja je podsjetio na svoje slavne dane i postavio pojedinačni rekord BIH na svjetskim prvenstvima odigravši 661 dok su ostali igrači upali u prosjek i uvjerljivo izgubili sa 7:1.

Meč protiv Italije se igrao za prestiž i prvu pobjedu Bosne i Hercegovine, koja je, nažalost, opet izostala. Odigrali su Lotina i Bešić u prvom paru ispod očekivanja ali Dundić je sa 627 čunja i osvojenim bodom najavio nešto bolju igru , ali je Miodragu Trklji nedostajalo malo više sreće u čišćenju na zadnjoj stazi da i on osvoji bod . Marko Trklja i Ivan Petric su na kraju uzeli oba meč poena ali sa nedvoljnom razlikom za prvu pobjedu i meč j završen neriješenim rezultatom 4:4.

Novi selektor Đorđe Paštar, koji je naslijedio iskusnog Mehmeda Bajtarevića, kojem je istekao i drugi mandat na čelu naše državne reprezentacije, može biti zadovoljan postignutim pojedinačnim rezultatima , pogotovo ako se u vidu ima činjenica da je u Njemačkoj nastupila potpuno podmlađena selekcija od koje se s pravom u narednim prvenstvima mogu očekivati puno veći uspjesi.

-Više sam nego zadovoljan igrom i borbenošću igrača.Posebno smo dobro odigrali protiv Austrije, što kazuje i podatak da smo oborili samo tri čunja manje od našeg nacionalnog rekorda. Naglasio bih da smo bili nekompletni i nastupili sa najmlađom selekcijom od kad učestvujemo na Svjetskim prvenstvima. Samo riječi hvale imam za moje izabranike, istakao je jedan od najboljih bh kuglaša svih vremena Đorđe Paštar, čiji se debi na selektorskoj klupi može ocijeniti uspješnim.

Pojedinačni učinci naših reprezentativaca na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj

1.Marko Trklja (3) 1.871, 2. Muamer Bešić (3) 1.844, 3. Ivan Petric (3) 1.843, 4. Dinko Dundić (3) 1.831, Darko Lotiva(3) 1.815, 6. Miodrag Trklja (2) 1.192, 7. Nermin Hrustemović (1) 563 oborena čunja.

M.KOMŠO/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u