KakanjLive | Subota, 04.07.2020. godine

U četvrtak završnica četvrtih Poruka sa kamena

12.04.2016. - Gradska biblioteka Kakanj ulazi u završnicu realizacije projekta “Poruke sa kamena IV - historija budućnosti”, u kojem mladi Kaknja na završnoj radionici u kamenu klešu ovovremene poruke za budućnost. Završna radionica otvorena za građanstvo je u četvrtak od 9,00 do 13,00 sati

poruketekst

Poruke sa kamena IV, počele su u jesen prošle godine, a u ovogodišnjem aprilu projekat završava radionicom u kojoj 26 učenika u 13 parova ispisuje svoje kamene zapise za historiju budućnosti. Uradit će to na kamenim, mošćaničkim, pločama dimenzija  35 cm x 25 cm x 6 cm, sa pravim klesarskim alatom uz mentorstvo profesora iz Gimnazije Alena Džinde i Adisa Bešića.

Aktivni sudionici, učenici Gimnazije "Muhsin Rizvić", i izvršni organizatori projekta iz Gradske biblioteke, do sada su realizirali više radionica, na kojima su se pripremali za završni cjelodnevnmi rad, klesanje poruka u kamenu, koje će biti održano učetvrtak, 14. aprila od 9,00 do 15,00 sati, u bašti Gradske biblioteke i JU KSC Kakanj. Nakon što u četvrtak, budu isklesane ovovremene poruke sa kamena biće održana i završna radionica - prezentacija poruka nastalih u radionicama.

Direktor Gradske biblioteka Kakanj, Senad N. Čišija, kaže: “Porukama sa kamena IV idemo dalje. Vršimo edukaciju mladih o kulturnoj baštini i organiziramo istraživačke radionice na temu kako naša kulturna baština živi u nama, s ciljem podizanja svijesti o vrijednosti i potencijalima kulturne baštine. Naš zadatak je promišljanje kulturne baštine Bosne i Hercegovine, na način da educiramo mlade o najznačajnijim spomenicima kulture Bosne i Hercegovine i iniciramo ih da na bazi znanja koja usvoje na radionicama, razumijevajući njihove poruke, napravimo vlastite, nove poruke. Simbolično mi ćemo sačiniti svojevrsnu istoriju budućnosti, ostaviti budućnosti kamen i zapis na njemu, kao što su naši preci ostavili nama, kaže Čišija.

Ovaj projekt je nastavak projekta Poruke sa kamena I, II i III, na kojima su problematizirani univerzalna simbolika i semantičko bogatstvo zapisa sa stećaka. Na kojima se tragalo za poetsko- likovnim interpretacijama zapisa sa stećaka i istraživali kulturni identitet Kaknja.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u