KakanjLive | Utorak, 14.07.2020. godine

U Muzeju Kaknja organiziran kurs Bosančice

28.09.2018. - U okviru aktivnosti obilježavanja godišnjice pisanja Povelje Kulina bana, Muzej Kaknja u saradnji s Arheološkim udruženjem „Kula Gorica“, počeo je s realizacijom besplatnog kursa “Bosančice”

bosancica
Kurs se održava subotom u prostorijama Omladinskog centra. Kurs je počeo 22. septembra (subota) i bit će realiziran i u naredne dvije subote (29.9. i 6.10.)

Časovi počinju u 10.00 sati (četiri časa po pola sata i pauza), a predavač je predsjednik Arheološkog udruženja „Kula Gorica“ Halil Beganović.

Kurs je namijenjen učenicima uzrasta od IV do IX razreda osnovne škole. Na javni poziv i interno pozivanje prijavljeno je 15 učenika i jedna studentica.

U okviru ove aktivnosti, za polaznike kursa iz Zenice i polaznike iz Kaknja 28.septembra je upriličen obilazak Muzeja Kaknja, nakon čega se odlazi na izlet na kakanjsko izletište Bočica.

Za sve učesnike JU KSC Kakanj je obezbijedila užinu i sokove.

Bosančica je autentično i posebno pismo nastalo u Bosni i okolnim krajevima.

U naučnoj literaturi se, pored ostalog kaže: “Šireći se od 10. vijeka sa istoka, iz Bugarske, val ćirilice zahvatio je i dio bosanskog područja, gdje se razvio u poseban oblik i posebnu varijantu ćirilice sa primjesama glagoljice i latinice. To pismo ima svoj osobiti duktus, odbacuje stilska slova, a uvodi nove znakove za svoj jezik, te sa oblikom i pravopisom razlikuje od bugarske i ruske ćirilice.”

“To pismo, – kaže njegov najbolji poznavalac i najzaslužniji istraživalac, arheolog, Ćiro Truhelka, još 1889. godine, – nije narod u školi naučio, škola nije nad njime bdila, da mu se pojedini znakovi po stanovitim zakonima nauče pisati, da pojedina slova odgovaraju nekom uzornom tipu, već je i pismo kao i narodna pjesma, narodna priča, prelazilo predajom od oca na sina, od koljena na koljeno, pa kao što se uslijed te predaje spoljašnji oblik narodne pjesme mjenjao, tako je bilo i kod pisma, koje kao i pjesma i priča sačinjava jedan dio kulturnog blaga narodnjeg.”

 

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u