KakanjLive | Ponedjeljak, 03.08.2020. godine

U Parizu Tuka bio najbolji Evropljanin

01.07.2017. - Amel Tuka osvojio je večeras peto mjesto na Dijamantskoj ligi u Parizu, a u utrci u kojoj su dominirali atletičati iz Kenije

amelarhiv
Amel Tuka/Foto:Arhiv

Ova je utrka s pravom nazvana i prvenstvo Kenije u Parizu, jer je u njoj nastupilo šest atletičara iz Kenije. Na kraju je pobijedio Nijel Amos iz Bocvane. Zato se ovaj rezultat Amela Tuke može definisati i kao najbolji evropski rezultat na utrci u kojoj su domimnirali atletičari sa Afričkog kontinenta.

Kakanjac je 800 metara istrčao 1:45.40, što je slabiji rezultat u odnosu na njegov posljednji nastup u Velenju.

Prva pozicija pripala je Nijelu Amosu iz Bocvane, dok su na drugom, trećem i četvrtom mjestu bili Kenijci Kipyegon Bett, Ferguson Cheruiyot Rotich i Robert Biwott.

Nijel Amos je imao vrijeme 1:44.24 i to je najbolje vrijeme ove sezone u trci na 800 metara. Kipyegon Bett je završio na drugom mjestu s vremenom 1:44.36. Ferguson Rotich je bio treći s vremenom 1:44.37, a ispred Tuke se našao još jedan Kenijac, Robert Biwott, s vremenom 1:45.04.

Svjetski rekord u ovoj kategoriji drži Kenijac David Rudisha sa vremenom 1:40,91 iz augusta 2012. godine, dok je rekord Dijamantske lige u vlasništvu istog atletičara, 1:41.54 iz jula 2012. godine.

Evo liste atletičara koji su večeras u Parizu trčali utrku na 800 metara: Alfred Kipketer (Kenija), Samir Dahmani (Francuska) Nijel Amos (Botswana ) Amel Tuka (BiH), Robert Biwott (Kenija), Job Kinyor (Kenija), Pierre-Ambrosie Bosse (Francuska ),Willy Kiplimo Tarbei (Kenija),Thijem Kupers (Holandija), Kipyegon Bett (Kenija), Nicholas Kiplangat Kipkoech (Kenija), Ferguson Cheruiyot Rotich (Kenija).

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u