KakanjLive | Petak, 10.07.2020. godine

Uz nova iskustva okitili se medaljama

07.11.2017. - Na Drugom državnom prvenstvu Srbije za osobe sa invaliditetom Trako Mukades je u dizanju tegova u konkurenciji 80 kg osvojio prvo mjesto, što je pošlo za rukom i Samiru Mehinoviću u kategoriji do 107 kg

U dvorani "Gordana Goca Blagojević" u Kragujevcu, održano je II Državno prvenstvo Srbije za osobe sa invaliditetom u paraolimpijskoj disciplini BENCH PRESS po IPC pravilima. Pod pokroviteljstvom Powerlifting Saveza osoba sa invaliditetom takmičenje je organizovao Klub snage OSI "Aura" uz podršku grada Kragujevca.

Na ovom takmičenju su nadmetala 32 takmičara iz deset klubova (Kragujevac, Knjaževac, Bačka Topola, Niš, Užice i Novi Sad). Ovo Državno prvenstvo Srbije dijelom ima i međunarodni karakter, jer su se pored paraolimpijaca Srbije, takmičili i pojedinci iz BiH (Kakanj, Zavidovići, Makedonija, Strumica, Bugarska, Varna i Rusija.)
Kakanjski sportaši sa invaliditetom, uz podršku Općine Kakanj, na ovom prvenstvu bili su Mukades Trako, Samir Mehinović, Hajrudin Zekić i Jasmin Haračić, dok su Zavidovićane predstavljali Mujo Parić, Zijad Horozović, Vuković Muharem, Asim Mujanović i Sead Ljubović.

U disciplini dizanja tegova Trako Mukades je u konkurenciji 80 kg osvojio prvo mjesto, što je pošlo za rukom i Samiru Mehinoviću u kategoriji do 107 kg.

Na ovom prvenstvu izvršena je prezentacija i takmičenje u Arm Wrestlingu (obaranje ruke) kao budućem paraolimpijskom sportu u kojem je kakanjac Samir Mehinović osvojio srebrenu medalju - odnosno drugo mjesto. Da Bosna i Hercegovina ima perspektivu u ovom sportu pokazale su i osvojene medalje naših takmičara i kolega iz Zavidivića, koji su u kategoriji do 97 kg osvojili prvo i drugo mjesto, Vuković Hasib drugo, a Asim Mujanović prvo. U kategoriji 80 kg Mujo Parić je bio drugi, a Sead Ljubović treći. U disciplini Obaranja ruke Zijad Horozović je osvoji prvo mjesto pobjedivši u finalu našeg Samira Mehinovića.
Zahvolnost iz OKI Kakanj 92

Iz sportskog društva ratnih vojnih invalida Kakanj iskreno zahvaljuju na gostoprimstvu, domaćinima čestitajui na izvrsnoj organizaciji i susretljivosti pri razmjeni informacija. Još jednom je potvđeno da održavanje ovakvih sportskih takmičenja predstavlja najbolji primjer sportske inkluzije. Sport i fizička kultura pozitivno utiču na kvalitet, zdravlje, mentalnu stabilnost, motivaciju i smopouzdanje. Sport pruža mogućnost učenja, sticanja vještina, a najveći doprinos je socijalna integracija i izlazak osoba sa invaliditetom u društvene tokove i naravno sportsko nadmetanje. Još jednom se zahvaljujemo Nebojši Cukiću, Oliveru Spasiću, Slavici Đulić, kao i velikom sportisti upravniku Sportskog centra Iskra Goranu Nikoliću, navode iz ovog sportskog društva.

U prisustvu Dr Gordane Damjanović, člana Gradskog vjeća za zdrastvenu i socijalnu zaštitu, Olivera Spasića-predsjednika kluba, predstavnika Powerlifting Saveza, prvenstvo je zvanično otvorila Slavica Đelić, bivša predsjednica kluba "Aura".

SD RVI KAKANJ 92

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u