KakanjLive | Ponedjeljak, 26.10.2020. godine

Vlada ZDK napravila veliki korak za naprijed

28.12.2017. - Na redovnom godišnjem Press-u Premijer Galijašević je istakao kako je Zeničko-dobojski kanton u 2017. godini napravio veliki korak naprijed što predstavlja najbolje poslovanje u proteklih nekoliko godina

zdkperessvelika
Vlada Zeničko-dobojskog kantona u srijedu 27. decembra u Hotelu Zenica održala je godišnju konferenciju za novinare.

Ministri i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević iznijeli su rezultate poslovanja u 2017. godini. Galijašević je istakao kako je Zeničko-dobojski kanton u 2017. godini napravio veliki korak naprijed što predstavlja najbolje poslovanje u proteklih nekoliko godina.Naglašeno je ostvarivanje likvidnost i stabilizacija budžeta uz izmirenje svih obaveza prema korisnicima budžeta.
- Drago nam je da ZDK ima pokazatelje koji su ekonomski izvrsni i što imamo pokrivenost uvoza izvozom od 100 posto”, istakao je Galijašević.

U realizaciji projekata vezanih za poljoprivredu akcent je stavljen na projekt “Plave vode” koji je od velikog značaja za građane Zenice i druge općine kroz koje će se realizirati ovaj projekt, a čiji je sporazum nedavno potpisan. Od 2018. godine dvije mesne industrije u ZDK dobile su i dozvolu za izvoz mesa u EU, što je još jedan od pokazatelja dobrog i ispravnog poslovanja.
Kolektivni ugovori su dogovoreni sa zdravstvenim radnicima, doktorima i stomatolozima.
U 2018. godinu Zeničko-dobojski kanton će ući s privremenim finansiranjem s obzirom na to da još uvijek nisu završeni kolektivni ugovori za administraciju dok je za policiju i uposlene u obrazovanju taj problem riješen.

Rebalansom budžeta povećana su i sredstva za poticaje u poljoprivredi. Vlada je usvojila rebalans sa 2,5 miliona KM na 2,8 miliona KM i to je do sada najveći dio sredstava koji je izdvojen za ovaj sektor.

Ministarstvo pravosuđa uspjelo je implementirati 11 od 23 zaprimljene presude rada za opće dobro i time su Federaciji BiH napravili uštedu od 150.000 KM.Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Nikola Arsenić je istakao kako Zeničko-dobojski kanton ima najmanje neregistrovanih vozila u BiH te da su veoma blizu evropskih standarda.
Zapošljavanje je bila jedna od tačaka današnje konferencije za novinare, a ministar za rad i socijalnu politiku Nurđehan Šahinović je izjavio kako je u ZDK zaposleno 85.000 osoba, a da je 63.000 osoba nezaposleno.

Najvažniji projekti u sektoru obrazovanja, nauke, kulture i sporta ogledali su se u utopljavanju škola gdje je uloženo oko osam miliona KM, a oko 250 nastavnika, koji su bili tehnološki višak, ispunilo je svoju normu.
Ministar zdravstva Dragoljub Brenjo je izjavio da će u narednim godinama snage usmjeriti na to da Kantonalna bolnica Zenica ostvari status Univerzitetskog kliničkog centra.

Predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak je na kraju konferencije izjavio kako su u godinu dana održali 17 radnih sjednica gdje su razmatrali 127 akata i prema ocjeni nevladinih organizacija koje prate rad skupština u Federaciji BiH, izabrani su kao najaktivniji u BiH.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u